Ion Dichiseanu, înmormântat cu onoruri militare. Puțini români știu de ce acest lucru s-a întâmplat VIDEO

de: Popescu Oana
22 05. 2021

Pe 20 mai vestea trecerii în neființă a marelui actor Ion Dichiseanu a îndoliat o țară întreagă. Astăzi românii l-au condus pe ultimul drum pe cel marele actor. Înmormântarea acestuia a avut loc la Cimitirul Bellu din Capitală. Alături de regretatul actor au fost familia, prietenii, colegi de scenă, și admiratori ai actorului.

Ion Dichiseanu, un răsfățat al soartei, admirat de femei

Unul din cei mai carismatici actori ai generației sale, Ion Dichiseanu, și-a început cariera în 1961 la Teatrul Nottara. Primul său rol era cel al lui Antoniu în spectacolul „Antoniu și Cleopatra” de W. Shakespeare. De atunci marele actor și-a dedicat întreaga viață scenei, timp de 40 de ani.

Ion Dichiseanu a avut și o carieră importantă în cinematografie cu peste 50 de filme, iar a doua iubire a vieții sale, pe lângă teatru, a fost muzica. A publicat volumele „Beautiful Spanish, Beautiful Swedish” și „Eram rivalul regelui”. Povestea mea de dragoste cu Sara Montiel “. În anii săi de glorie a fost unul din cei mai admirați tineri actori, datorită frumuseții și carismei sale.

Celebra poveste de dragoste cu Sara Montiel a rămas un episod legendar din viața acestuia. Pentru aportul său în cultura românească, primește un premiu în 1979, Premiul ACIN pentru rolul din filmul „Clipa”. La 23 de ani de la acest moment, în 2002, regretatul actor primește decorația Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler.

Marele actor înmormântat cu onoruri militare

Astăzi Ion Dichiseanu a fost condus de familie pe ultimul său drum, pe aleile Cimitirului Bellu din Capitală. A fost multă lume, prieteni, colegi de scenă, dar și mulți admiratori ai regretatului actor. Majoritatea au putut asista la o procesiune demnă de numele pe care actorul l-a avut. Cortegiul funerar a fost condus cu onoruri militare.

Momentul  înhumării a fost unul special, fiind însoțit de salvele trase de un detașament militar în onoarea celui care a fost Ion Dichiseanu. Explicația acestui moment este una foarte simplă. În 2019 Klaus Iohannis îl decora pe Ion Dichiseanu cu Ordinul Serviciul Credincios în grad de ofițer, ceea ce îi conferea dreptul de a fi înhumat cu onoruri militare.

”27 martie 2019. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului, în semn de recunoaștere şi apreciere pentru deosebitele prezențe artistice, în care talentul, energia şi dăruirea au dat viaţă şi frumuseţe marilor roluri interpretate, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Ofiţer domnului Ion Dichiseanu și domnului Valer Dellakeza.”, conform decretului semnat de Klaus Iohannis.