Iohannis, aplaudat și tratat cu ostilitate: ce a transmis PSD de la tribuna Parlamentului

de: Ciprian Ioana
02 04. 2019

Parlamentul a marcat pe 2 aprilie, printr-o ședință solemnă, 15 ani de la aderarea României la NATO. Punctul central a fost discursul președintelui Klaus Iohannis, care a fost aplaudat, dar și contestat din bănci.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre beneficiile apartenenței României la Alianța Nord-Atlantică. Șeful statului a spus că e cea mai puternică alianță militară din istorie.

Faptul că România face parte din acest club select este un câștig în materie de politică externă.

„Aniversăm 15 ani de când România a aderat la cea mai puternică alianță militară din istoria omenirii. Suntem membri respectați ai clubului statelor democratice de 15 ani. Trăinicia NATO și forța sa sunt date de adeziunea la valori fundamentale: libertatea, democrația și statul de drept. Istoria ne-a demonstrat că principiile democratice reprezintă esența proiectului euro-atlantic și cheia succesului NATO. Pentru România nu a fost deloc ușoară revenirea la democrație după epoca neagră a comunismului și de aceea merită salutat efortul conjugat al tuturor forțelor politice, diplomației și armatei”.
Klaus Iohannis, președintele României

Iohannis, de la NATO la PSD

După ce a lăudat alianța NATO, șeful statului și-a îndreptat atenția către coaliția de la putere. Mesajele critice la adresa PSD i-au „mișcat” pe parlamentari.

Unii l-au aplaudat pe șeful statului, alții l-au dezaprobat și au încercat să acopere uralele venite din sală.

„Sunt condamnabile acțiunile majorității PSD, care prin asaltul fără precedent în ultimii 30 de ani la adresa statului de drept riscă să fragilizeze statutul României în NATO și UE. Modificarea legilor în folosul unor persoane, demagogia, atacurile la stabilitatea economică și financiară, creșterea inflației și devalorizarea leului, arbitrariul și lipsa de profesionalism, acestea sunt adevăratele realizări ale guvernării PSD. Nu întărirea democrației, nu consolidarea justiției, nu responsabilitatea economică, nu infrastructură care să garanteze siguranța oamenilor, nu acestea sunt politicile PSD. Guvernarea PSD, care a devenit sinonimă cu incapacitatea administrativă și diletantismul, vulnerabilizează România. PSD eșuează să se ridice la importanța acestui moment strategic”.
Klaus Iohannis

La sosirea la Parlament, președintele țării a fost întâmpinat de liderii de grup ai Partidului Național Liberal. Cei doi președinți ai celor două Camere, Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea, nu au ieșit să-l primească pe șeful statului.

Parlamentul a marcat, marți, 15 ani de când România a aderat la NATO. După Revoluţie, România a dat semne că vrea să se îndrepte către NATO. Au fost inițiate relații diplomatice încă din 1990. În 1993, preşedintele Ion Iliescu transmitea oficial Secretarulului general dorinţa României de a adera.

După un prim eșec în 1997, România a aderat la NATO pe 29 martie 2004.