Iohannis a semnat decretul, este lege. Amenzi de 20.000 lei dacă ești nedreptățit de către șefii tăi

de: Ana Chivu
25 07. 2020

Veste importantă pentru angajați! O lege vine în ajutorul celor care sunt discriminați sau nedreptățiți de către șefii lor. Klaus Iohannis a semnat decretul de lege. Amenzile sunt de-a dreptul usturătoare.

Iohannis a semnat decretul! Amenzi uriașe pentru situații-limită pentru angajat

Klaus Iohannis a promulgat Legea care avantajează angajatul, pentru modificarea și completarea Legii 53/2003 în privința Codului muncii, informează Administrația Prezidențială. Actul normativ indică introducerea a noi amenzi cuprinse între 1.000 și 20.000 de lei pentru discriminarea sau concedierea salariaților pe motive de rasă, de etnice, religioase, de cetățenie, trăsături genetice, origine socială, sex, orientare sexuală, handicap, vârstă, boală cronică, infectare cu HIV, opțiune politică, activitate sindicală sau apartenență la o categorie defavorizată. De asemenea, hărțuirea constă în orice tip de comportament care are ca scop sau care duce către lezarea demnității unei persoane și astfel creează un mediu intimidant, ostil, degradant sau umilitor al angajatului, arată sursa citată.

Legea mai prevede și că „discriminare directă orice act sau faptă de deosebire, excludere, restricție sau preferință care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrângerea ori înlăturarea recunoașterii, folosinței sau exercitării drepturilor prevăzute în legislația muncii”. Mai mult decât atât, este interzisă concedierea salariaților pe criterii de rasă, etnie, culoare, limbă, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, etc. Nerespectarea dispozițiilor prevăzute în lege va fi sancționată cu amendă de la 1.000 de lei la 20.000 de lei, mai arată legea promulgată de președintele Iohannis.

Iohannis a semnat decretul de lege care vine în avantajul angajatului

Ce arată actul normativ?

„Orice discriminare directă sau indirectă față de un salariat, discriminare prin asociere, hărțuire sau faptă de victimizare, bazată pe criteriul de rasă, cetățenie, etnie, culoare, limbă, religie, origine socială, trăsături genetice, sex, orientare sexuală, vârstă, handicap, boală cronică necontagioasă, infectare cu HIV, opțiune politică, situație sau responsabilitate familială, apartenență ori activitate sindicală, apartenență la o categorie defavorizată, este interzisă”,
Actul normativ