Înmormântarea reginei Elisabeta a II-a va avea loc astăzi la ora locală 19:30, astfel că milioane de oameni urmăresc cu întristare și durere evenimentul. În cursul zilei sunt așteptați peste 2000 de invitați, printre care, sute de demnitari străini și capete încoronate. Printre oficialii veniți din toate colțurile lumii, există și invitați care nu fac cinste poporului britanic, dar care totuși se vor afla la funeraliile de stat desfășurate astăzi la Abația Westminster.
După aflarea veștii triste a trecerii în neființă a celui mai în vârstă suveran din istoria monarhiei britanice, o lume întreagă a fost alături cu sufletul de Familia Regală britanică, mulți dintre cetățeni făcând cozi kilometrice pentru a aduce un ultim omagiu în fața catafalcului Reginei.
În cursul zilei de astăzi, Regina va fi condusă pe ultimul drum de peste mii de oameni, astfel că peste 2.000 de invitați din întreaga lume vor fi așteptați în Abația Westminster, acolo unde vor avea loc funeraliile de stat, acolo unde vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului, în timp ce Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica în timpul slujbei religioase.
Ulterior funeraliilor de stat, sicriul Reginei va fi urcat pe un afet de tun şi va fi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, acolo unde urmează să fie transferat într-un dric.
Sicriul va fi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel. Ceremonia religioasă care va avea loc la ora 17:00, la Capelă, va fi transmisă în direct în toată lumea.
La această slujbă sunt așteptați să participe aproximativ 800 de invitați, restrângându-se astfel cercul persoanelor prezente. La înmorântarea propriu-zisă vor participa doar membrii familiei, într-un cadru restrâns, fără accesul publicului, al fotografilor, cameramanilor sau al jurnaliștilor.
La funeraliile de stat ale Reginei Eșisabeta au fost invitați demnitari de rang înalt din toată lumea, precum și multe capete încoronate, precum Prinţul Albert de Monaco sau Regele Spaniei Felipe VI, precum şi tatăl său Juan Carlos I, care a abdicat în 2014 şi acum trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite.
De asemenea, la evenimentul trist vor participa și Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen şi preşedintele Consiliului European Charles Michel, care s-au deplasat în ciuda tensiunilor generate de post-brexit.
O prezență controversată o reprezintă cea a președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a fost văzut recent, în timp ce îl ținea de mână și de brat pe Vladimir Putin, în cadrul summitului de la Uzbekistan, cel din urmă fiind vizibil lipsit de puteri.
Un alt invitat „nepoftit” este președintele brazilian Jair Bolsonaro, apropiat al liderului de la Kremlin, care a intrat în conflict cu Occidentul, în contextul războiului din Ucraina.
Pentru moment, nu se știe cu exactitate dacă prințul saudit Mohammed bin Salman (MBS), va fi prezent, acesta fiind marginalizat de pe scena internațională după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în consulatul Arabiei Saudite din Turcia în 2018.
O altă prezență care nu a fost dorită, dar totuși există, este cea venită din partea Chinei. În ciuda faptului că președintele chinez Xi Jinping este absent de la funeralii, vicepreședintele său, Wang Qishan, s-a prezentat sâmbătă la sicriul Reginei pentru a-I aduce un ultim omagiu.
De la ceremonii vor lipsi reprezentanții Siriei, Venezuelei, Afganistanului, Myanmarului, Rusiei şi Belarusului, care nu au fost invitați. Cu privire la oficialii din partea Iranului, Coreei de Nord şi celor din Nicaragua, Marea Britanie a cerut să fie trimis un singur reprezentant, respectiv un diplomat de rang înalt.