Investiție de 50 de milioane de euro într-un spital din România! Când va fi inaugurarea

de: Ana Chivu
22 06. 2020

În luna a aprilie a anului curent, Comisia Europeană a fost parte din visul multora și dintr-un viitor mai mult în ceea ce privește sistemul de sănătate de la noi. Premierul Orban și ministrul Dezvoltării anunțau semnarea contractului de finanțare pentru Spitalul Regional Cluj, după ce Comisia a aprobat proiectul.

Investiție de 50 de milioane de euro într-un spital din Cluj

Comisia Europeană a aproba, în cursul lunii aprilie, o investiție de 47 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru construirea unui spital de Urgență de care vor putea beneficia cetățenii din regiunea predominant rurală, arată Digi24.ro. Proiectul arată astfel – 849 de paturi, echipamente tehnologice, asigurare bună a îngrijirii de urgență și acces la servicii medicale, areșase centre principale, va fi dotat cu heliport și cu 1.396 de locuri de parcare. Spitalul oferă și îngrijire de nivel secundar, dar și cele de bază, cum ar fi chirurgie generală și medicină internă.

Acesta face parte dintr-o rețea de spitale regionale care va ajuta să îmbunătățească sistemul de sănătate din România. Instituția va ajuta la asigirarea unor diagnostice și tratamente timpurii și speră să reducă în cele din urmă rata mortalității și a dizabilității. Spitalul ar urma să devină operațional abia în 2026, arată Comisia Europeană. Spitalul va fi contruit în comuna Florești, lângă Cluj, pe un teren care se află în administrarea Ministerului Sănătății. Banii provin din fonduri externe nerambursabile și de la bugetul de stat.

Spital Regional Cluj

Centrele medicale din noul spital:
– Centrul pentru cap și gât
– Centrul toracic
– Centrul abdominal
– Centrul pentru articulații, coaloană vertebrală și traumă
– Centrul de medicină internă
– Centrul pentru mamă și copil

„O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei”

„O calitate mai bună a vieţii cetăţenilor, indiferent unde locuiesc ei, este prioritatea de bază a politicii de coeziune a UE. Permiţând asigurarea de servicii adecvate tuturor pacienţilor, inclusiv a celor care locuiesc în zone rurale izolate, acest proiect contribuie la obiectivul de a nu lăsa pe nimeni în urmă în domeniul sănătăţii, ceea ce este important în special în timpul unei pandemii globale”
Elisa Ferreira, a afirmat comisarul european pentru coeziune şi reforme