Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023. Tradiții și obiceiuri

de: Anca Lupescu
20 11. 2023

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023 este sărbătorită de creștinii ortodocși pe 21 noiembrie. Este prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului 2023, iar asta înseamnă că este dezlegare la pește. Sărbătoarea se mai numește și Vovidenie, care înseamnă „ceea ce se face văzută”.

Prima sărbătoare din Postul Nașterii Domnului

Potrivit Sfintei Tradiții, părinții Fecioarei Maria, Sfinții Ioachim și Ana, rugându-se să aibă un copil, au făcut un jurământ că, dacă li se va naște un copil, îl vor dedica slujirii lui Dumnezeu.

Când Mariei i s-a cerut să fie mama Mântuitorului, ea era complet liberă să accepte sau să respingă oferta. Răspunsul ei, „Fie făcută voia Mea,” a fost un mare act de credință. 

Citește și: Tradiţii şi superstiții de Intrarea Maicii Domnului în Biserică 2022. Ce nu este bine să faci pe 21 noiembrie

Ea a răspuns afirmativ la anunțul îngerului și a acceptat să devină mama lui Iisus. 

Sărbătoarea intrării în Biserică a Maicii Domnului datează din secolul al VI-lea în Est și din secolul al XV-lea în Vest. Se bazează pe o tradiție străveche care spune că Maria a fost dusă în templul din Ierusalim când avea 3 ani și a fost dedicată lui Dumnezeu. 

Maria și-a pus întreaga ființă în slujba lui Dumnezeu. Când Prea Sfânta Fecioară a ajuns la vârsta de trei ani, părinții ei sfinți au hotărât să-și îndeplinească jurământul făcut atunci când l-au rugat pe Dumnezeu să îi binecuvânteze cu un copil. 

Au adunat rudele și cunoștințele lor și au îmbrăcat-o pe Fecioara Maria în cele mai frumoase haine. Cântând cântece sacre și având lumânări aprinse în mâini, fecioarele au însoțit-o până la Templu.

Acolo, Arhiereul și mai mulți preoți au întâmpinat-o. În Templu, cincisprezece trepte înalte duceau către sanctuar, unde numai preoții și Arhiereul aveau voie să intre. Copila Maria nu putea urca această scară. Dar exact când au așezat-o pe prima treaptă, întărită de puterea lui Dumnezeu, ea a urcat rapid celelalte trepte și a ajuns la cea mai înaltă. 

După ce au încredințat copilul lor Tatălui Ceresc, Ioachim și Ana s-au întors acasă. Prea Sfânta Fecioară a rămas în încăperile pentru fecioare lângă Templu. Conform mărturiei Sfintei Scripturi, în jurul Templului existau multe locuințe în care trăiau cei dedicați slujirii lui Dumnezeu.

Viața pământească a Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu, de la copilărie până când a fost înălțată la Cer, este învăluită într-un mister adânc. Viața ei la Templul din Ierusalim a fost, de asemenea, un secret. 

„Dacă cineva m-ar întreba”, spunea Sfântul Ieronim, „cum și-a petrecut Prea Sfânta Fecioară timpul tinereții, i-aș răspunde că asta este cunoscut doar de Dumnezeu însuși și de Arhanghelul Gavriil, gardianul ei constant.”

Dar există relatări în Tradiția Bisericii că, în timpul șederii Prea Sfintei Fecioare la Templu, ea a crescut într-o comunitate de fecioare pioase, a citit cu sârguință Sfânta Scriptură, s-a ocupat cu meșteșugurile, s-a rugat neîncetat și a crescut în dragoste pentru Dumnezeu.

Citește și: Rugăciunea pe care să o rosteşti de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ziua în care se deschid cerurile. Ajută la îndeplinerea dorințelor

Din vremuri străvechi, Biserica a sărbătorit sărbătoarea Intrării Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu în Templu. Indicii că sărbătoarea a fost celebrată în primele secole ale creștinismului se găsesc în tradițiile creștinilor palestinieni, care spun că sfânta Împărăteasă Elena (21 mai) a construit o biserică în cinstea Intrării Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu în Templu.

Sărbătoarea prevestește binecuvântarea lui Dumnezeu pentru omenire, propovăduirea mântuirii, promisiunea venirii lui Hristos.

Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023 – Tradiții și obiceiuri

Creștinii ortodocși respectă cu sfințenie câteva tradiții și obiceiuri asociate cu Intrarea în Biserică a Maicii Domnului 2023

Se spune că în această zi se deschid cerurile, adică este o oportunitate specială pentru credincioși ca să se roage pentu împlinirea celor mai mari dorințe. 

În unele zone din Românie, fetele care vor să își afle ursitul vor merge la fântână cu o lumânare albă pe care o vor aprinde și o vor așeza pe marginea fântânii la cântatul cocoșului. Pe luciul apei, fata își va vedea chipul ursitului.

Citește și Rugăciunea pe care e bine să rostești în Postul Crăciunului 2022. Cuvintele puternice pe care să le spui pentru ajutor divin

În această zi se dă de pomană pește, fructe, lumânări și ceva dulce. Oamenii celor care au murit fără lumină oferă de pomană plăcintă cu dovleac și o lumânare albă, care se spune că nu se stinge niciodată.

Se mănâncă pește, însă bucatele sunt aduse la biserică să fie sfințite. În această zi se oferă pachete de mâncare nevoiașilor.

Copiii își pregătesc sorcovele folosite de Anul Nou punând crengi de măr în vase cu apă ca să înmugurească și să înflorească. 

Totodată, în unele zone încă se practică ungerea cu usturoi a tocurilor ușilor și ramele geamurilor, ca strigoii să nu între în casă.