Interzis pentru românii care au carduri de energie. Așa vor pierde banii imediat

de: Stan Nicu
24 04. 2023

Există mai multe motive pentru care românii vulnerabili pot pierde banii acordați pe cardul pe energie. Unul dintre aceste motive tocmai ce a fost descoperit de autorități. Așadar, ce este interzis pentru românii care au carduri de energie. Așa vor pierde banii imediat.

Ce este interzis pentru toți românii care au carduri de energie. Așa pot rămâne fără ajutor

Autoritățile române s-au confruntat cu mai multe cazuri în care românii vulnerabili au pierdut subvențiile de pe cardul de energie pentru plata facturilor.

Motivul pierderii ajutorului de la stat este schimbarea locuinței, potrivit. Astfel, reprezentanții guvernului au comunicat câteva dintre soluțiile pe care le-ar putea folosi pentru a reglementa situația.

Mulți au pierdut subvenția din acest motiv

Autoritățile române au informat că au descoperit mai multe cazuri în care, la schimbarea domiciliului, românii nu au mai putut accesa cardurile de energie pentru plata facturilor.

Asta se poate explica prin simplul fapt că, în sine, plățile prin mandat poștal către furnizorii de energie se fac doar în momentul în care există o corelație între adresa de pe card și cea din buletin al persoanei care beneficiază de ajutor.

Se încearcă remedierea problemei

„Au fost semnalate cazuri în care, la schimbarea domiciliului, beneficiarii de sprijin nu mai pot accesa sprijinul primit, având în vedere că plățile prin mandat poștal (către furnizori – n.r.) se efectuează doar în cazurile în care există corespondență între adresa de pe cardul de energie și domiciliul din actul de identitate al beneficiarului de sprijin.

Ca urmare, se impune reglementarea acestor situații, pentru a se evita eventualele blocaje la nivel de beneficiar și pentru a elimina unele limite identificate în implementarea mecanismului de acordare a sprijinului”, arată un document oficial.

Ce ar trebui să facă beneficiarii care sunt în această situație

În prezent, autoritățile române încearcă să implementeze o nouă măsură, pentru a reglementa această situație. Astfel, beneficiarii cardurilor de energie pentru plata facturilor ar trebui să informeze Compania Națională Poșta Română atunci când schimbă domiciliul  sau a reședința.

De asemenea, românii care beneficiază de cardurile energetice pentru plata facturilor ar putea transmite informația atât la oficiile poștale, precum și telefonic, la numărul dedicat pentru sesizări sau prin informarea poștașului.

Ce se întâmplă cu subvenția pentru fosta locuință

Astfel, autoritățile române anunță că, în cazul în care se consideră că beneficiarul este eligibil pentru noul loc de consum, pentru care nu s-a mai emis anterior un card de energie, se vor anula subvențiile pentru fosta locuință. Nu în ultimul rând, se va emite un nou card de energie, cu preluarea soldului disponibil, acolo unde este cazul.

Cum repară autoritățile problema celor care au pierdut ajutorul pentru că și-au schimbat domiciliul

„Ca urmare a schimbării domiciliului/reședinței, se reia procedura de validare a eligibilității beneficiarului de sprijin, raportat la noul loc de consum, (…) și se procedează după cum urmează:

a) dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum nu a mai fost emis un card de energie, se anulează cardul emis pentru vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/reședința și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum al beneficiarului de sprijin, cu preluarea soldului disponibil, dacă este cazul;

Beneficiarul trebuie să fie eligibil la noul loc de consum

b) dacă se constată că beneficiarul de sprijin este eligibil la noul loc de consum, iar pentru noul loc de consum a fost emis deja un card de energie, se anulează cardul de energie de la vechiul loc de consum, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimba domiciliul/reședința, se anulează și cardul de energie deja existent pentru noul loc de consum și se emite un nou card de energie pentru noul loc de consum, cu includerea beneficiarului care și-a schimbat domiciliul/reședința și cu preluarea soldului disponibil de la noul loc de consum;

c) dacă se constată că beneficiarul de sprijin nu este eligibil la noul loc de consum, cardul de energie de la vechiul loc de consum se anulează, în cazul în care acesta a fost emis doar pentru beneficiarul care își schimbă domiciliul/reședința, cu decontarea sumelor utilizate până la schimbarea domiciliului/reședinței”, este schimbarea pregătită.