Interdicții după asfinţitul soarelui. Ce nu ai voie să faci, conform superstițiilor din bătrâni

Interdicții după asfinţitul soarelui. Ce nu ai voie să faci, conform superstițiilor din bătrâni
Ce nu ai voie să faci după ce apune soarele

Unele tradiții și obiceiuri s-au păstrat de-a lungul timpului, însă unele s-au mai pierdut pe drum. Cu toate acestea, mai sunt persoane, în general din mediul rural, care le respectă cu sfințenie și nu le încalcă niciodată. Este important să știi că nu ai voie să faci anumite lucruri după asfințitul soarelui, asta dacă vrei să nu ai ghinion.

Ce nu e bine să faci după asfințitul soarelui

Bunicii noștri respectau aceste obiceiuri încă din copilărie, însă generațiile mai tinere nu mai țin cont de ele. De exemplu, știai că nu este bine să întinzi rufele după asfințitul soarelui? De asemenea, nici covoarele nu se bat dacă soarele a apus deja, deoarece acest lucru aduce ghinion.

Mai mult de atât, după asfințit nu se mai dă cu mătura deloc și nici nu se aruncă gunoiul din casă. Că tot veni vorba de mătură, nu este bine să iei mătura veche cu tine dacă te muți în casă nouă. Este indicat să iei mătură, făraș și mop nou. Așa spun bunicii noștri, însă este și igienic.

În cazul în care îți cântă cocoșii după apusul soarelui, se spune că se va schimba vremea radical. Atunci când norii se înroșesc, va veni și vântul. După asfințitul soarelui nu se mai dă foc și nici nu lăsa copiii să umble cu tăciuni aprinși prin casă.

Se spune că, dacă faci focul seara, în casa unde este și un copil, cel mic nu va putea dormi toată noaptea. Totodată, atunci când uiți lingura seara în oală, nu vei putea dormi toată noaptea.

Superstiții din bătrâni

Bunicii noștri nu măturau niciodată după ce pleca cineva de la ei, deoarece se spune că îți vei mătura norocul din cale. Dacă te mulți de la un etaj inferior la unui superior vei avea ghinion și îți va merge rău dacă te încui pe dinafară, mai spun unele superstiții.

Dacă îți cade apă pe podea, încearcă să nu ștergi cu piciorul, deoarece îți va aduce ghinion. Vei avea un necaz mare dacă un tablou va cădea brusc de pe perete. O altă superstiție spune să nu mănânci după ce apune soarele, pentru că te va durea capul. Dacă dormi la asfințit, te vei îmbolnăvi în scurt timp.

De asemenea, se crede că seara apa este necurată. Totuși, cel care aduce apa trebuie să spună „Binecuvântați apa!”, iar cei din casă trebuie să răspundă „Dumnezeu s-o binecuvânteze!”, abia apoi poate fi băută.