Insectele care apar doar o dată la 17 ani. Sunt și în România, fac multă gălăgie

de: Alex Cazacu
30 05. 2024

În ultima perioadă, în mediul online s-a tot vorbit despre faptul că ar fi apărut cicade în țara noastră. De fapt, unii internauți au susținut că au auzit adesea sunetul infernal produs de aceste de insecte. Cicadele sunt homoptere specifice, în principal, regiunilor din nord-estul Statelor Unite, apar o dată la 17 ani și sunt foarte zgomotoase.

Insectele care apar doar o dată la 17 ani. Sunt prezente și în țara noastră

Cicadele de 17 ani fac parte dintr-un grup extrem de longeviv de homoptere. Sunt, după cum spuneam, extrem de zgomotoase și au cel mai lung ciclu de viață cunoscut în rândul insectelor. Cel mai mare roi își face apariția o dată la fiecare 17 ani în partea de nord-est a Statelor Unite ale Americii. Imediat după ce iese din ou, o nimfă se îngroapă în sol, acolo unde își petrece primii 17 ani de viață.

Curios este faptul că, după ce ies din pământ, ele trăiesc doar 4 – 6 săptămâni. În această perioadă, cicadele de 17 ani se împerechează și depun ouăle. Contrar credințelor populare, cicadele periodice nu hibernează în timpul petrecut sub pământ. În formele lor de nimfe, ele sapă tuneluri și se hrănesc cu seva rădăcinilor de copaci, scrie Britannica.

De ce apar o dată la 17 ani

Conform sursei citate, ieșirea din subteran a nimfelor de cicade are o strânsă legătură cu temperatura. După ce trec cei 17 ani, ele așteaptă temperatura potrivită pentru a porni spre suprafață. Mai precis, este vorba despre perioada când solul de la aproximativ 20 de centimetri adâncime ajunge la 18 grade Celsius.

Dar de ce apar o dată la 17 ani? De unde știu cicadele periodice când a trecut tot acest timp? Nicio teorie în acest sens nu a fost demonstrară. Cu toate acestea, cercetătorii speculează că aceste vietăți au un ceas molecular intern, care înregistrează trecerea anilor prin semnalele transmise de mediul înconjurător.

După cum bine știm, pomii trec prin ciclurile lor sezoniere, pierzând și crescând frunze noi. Ei bine, compoziția sevei copacilor se schimbă, iar când nimfele de cicadă se hrănesc cu acea sevă, cel mai probabil, captează indicii despre trecerea timpului. Prin urmare, cea de-a 17-a iterație a ciclului sezonier al pomilor le-ar nimfelor semnalul că este timpul să iasă.

Află și: Cu ce să stropești legumele din grădină ca să nu le atace dăunătorii

De ce fac atât de multă gălăgie

De menționat este și faptul că, atunci când ies la suprafață, cicadele periodice nu sunt încă în forma lor de adulți. Acestea rămân nimfe până când năpârlesc pentru ultima oară. După ce exoscheletele lor se întăresc, insectele zboară în copaci cu noile lor aripi.

Aceasta este și perioada în care masculii încep chemările lor puternice de împerechere. Și uite așa, ciclul o ia de la capăt. Nimfele noi cad sau se târăsc jos din copaci și se îngroapă în pământ, de unde nu vor mai ieși timp de 17 ani.

Vezi și: Ce trebuie să faci ca să scapi de afidele din solar. Aşa îţi protejezi recolta de dăunători