Înscrieri la grădiniță anul 2021-2022. Care sunt regulile și câte locuri sunt la cele de stat și particulare
Au început înscrierile la grădinițe pentru anul 2021-2022! Există câteva reguli pe care părinții trebuie să le cunoască înainte de a căuta un loc perfect pentru copilul lor. De asemenea, se cunoaște deja și numărul de micuți pe care îl pot avea în următorul an grădinițele de la stat sau de la privat.
Ce reguli trebuie să cunoască părinții pentru înscrierile la grădinițe în anul 2021/2022
Luni, 31 mai, s-a dat startul la înscrierile copiilor la grădiniță după ce pe data de 17 mai au avut loc reînscrierile. Părinții pot, de asemenea, să transmită datele pe care le cer grădinițele și prin telefon sau e-mail. Atunci când vine vorba despre numărul de locuri, fiecare instituție este obligată să afișeze capacitatea. Acest lucru se potrivește și în cazul grădinițelor particulare ce sunt autorizate sau acreditate.
Potrivit unei adrese transmise de Ministerul Educației către inspectoratele școlare, programul o să fie stabilit de conducerea unităților de învățământ, urmând să fie afișat ulterior într-un loc vizibil pentru ca fiecare părinte să fie informat. Pentru înscriere, părinții pot comunica cu grădinițele prin fax, telefon sau prin poșta electronică dacă transmit datele necesare, adică datele privind solicitantul, cele privind copilul și datele privind opțiunile exprimate, pentru a fi introduse într-o aplicație informatică specifică.
Când vine vorba de etapa de validare a fișelor și de completare a dosarelor, aceasta se va desfășura la momentul comunicării de către unitatea de învățământ. Această etapă o să fie înscrisă pe zile și intervale orare în ordinea în care cererile au fost introduse în aplicație. Se vor respecta toate măsurile de protecție și unitatea posta deciziile pe site-ul de care dispune, dar și la avizier. După etapa de reînscreri se vor putea ocupa locurile libere în ordinea descrescătoare a grupelor de vârstă în timp ce prevederile din legislația în vigoare sunt respectate.
Câte locuri sunt disponibile la stat și la privat
Dacă o unitate are o cerere mai mare, iar numărul dosarelor este mai mare ca numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare specifice. Acestea sunt elaborate de fiecare unitate de învățământ și sunt aprobate de consiliul de administrație, fiind avizate ulterior de consilierul juridic al Inspectoratului Școlar. Mai mult, ele sunt aplicate după epuizarea departajării criteriilor generale și nu pot să fie discriminatorii sau să includă o listă de preînscrieri.
Pentru a îndeplini criteriile generale de departajare și a obține un loc liber, trebuie să fie adus un document ce dovedește că un copil este orfan de ambii părinți, este orfan de un singur părinte, un frate sau o soră este înmatriculat, respectiv înmatriculată, în unitatea de învățământ respectivă sau un certificat de orientare școlară și profesională/certificat de încadrare în grad de handicap a copilului eliberat de medicul specialist.
Cu privire la locurile disponibile la unitățile de învățământ din Capitală în anul 2021/2022, la stat există un număr de 12.645 locuri, la grădinițele private un număr de 8.977 locuri și unitățile cu învățământ special dispun de 72 de locuri, a anunțat Inspectoratul Școlar al Municipiului București.