Înșală sau înșeală? Care este forma corectă, prea mulţi români greşesc

de: Stan Nicu
20 07. 2023

Mulți dintre români au probleme la folosirea unui anumit verb, chiar și cei care stăpânesc bine limba română. Așadar, cum se spune corect Înșală sau înșeală? Trebuie să vă spunem care este forma corectă, întrucât prea mulţi români greşesc.

Cum spui corect înșală sau înșeală? Cum greșesc mulți dintre români

Una dintre cele mai frecvente greșeli comise de români chiar în limba ce o vorbesc se face în cazul verbului a înșela, la persoana a III-a.

În acest articol vă vom prezenta care este forma corectă a acestui verb înșală sau înșeală, precum și motivația.

Verbele au terminații caracteristice

Verbul în limba română are în general terminații caracteristice pentru fiecare persoană gramaticală, iar acestea trebuie să fie respectate la conjugare.

Dacă nu sunt respectate aceste terminații, verbul se va conjuga incorect. Astfel, una dintre cele mai comune greșeli este aceea de a scrie sau a rosti ”înșeală” în loc de ”înșală”.

Așadar, corect este să scriem ”înșală” pentru că acesta este modul de conjugare a verbului ”înșela” la persoana a treia singular și plural, prezent.

De asemenea, verbul ”a înșela” este un verb neregulat din grupa a doua de conjugare și la persoana a treia singular are terminația ”-e” (înșală). Astfel, forma corectă de conjugare a acestui verb la persoana a treia singular este ”înșală”.

Exemple de folosire a verbului ”a înșela”

-Ea îi înșală pe colegii ei de muncă prezentându-le idei care nu sunt ale ei.
-El îi înșală pe prietenii săi împrumutându-le bani fără să îi mai întoarcă.
-Ea îi înșală pe profesorii săi copiind la examene.
-Ea înșală pe toată lumea cu minciunile ei.
-El își înșală soția.

Atât verbul a (se) înșela, precum și verbul a (se) aşeza se conjugă la fel la timpul prezent, persoana a III-a, singular și plural:

-El/ea (se) înșală/aşază;
-Ei/ele (se) înșală/aşază.

Limba română, a cincea dintre limbile romanice

De asemenea, dintre limbile romanice, limba româna este a cincea după numărul de vorbitori, după spaniolă, portugheză, franceză și italienă. Mai precis, limba pe care o vorbim este o limbă romanică, din grupul italic al familiei de limbi indo-europene, prezentând multe similarități cu limba franceză, italiană, spaniolă, portugheză, catalană și reto-romană.

Nu în ultimul rând, din motive de diferențiere tipologică, limba română mai este numită în lingvistica comparată limba dacoromână sau dialectul dacoromân. În plus, limba română este înregistrată ca limbă de stat atât în țara noastră, precum și în Republica Moldova.