Inovația pregătită pentru călătoriile cu trenul în România. Cum se vor putea plăti biletele
Românii se vor bucura de o premieră! Cei care merg cu trenul au parte de o surpriză chiar din luna iulie. În scenariul de față, tarifele stabilite de autorități pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele din dreptul costului serviciului nou de care vor avea parte călătorii. Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat de către Ministerul Finanțelor și ANAF.
Vești uriașe pentru călători: inovația pentru călătoriile cu trenul în România
Mulți români călătoresc în continuare cu trenul, deși în majoritatea cazurilor un număr mare dintre ei se deplasează cu mașina, indiferent de drumul lung sau scurt parcurs.
Cei care încă mai fac acest lucru vor avea parte de o premieră începând cu luna iulie. Mai exact, aceștia vor putea achita contravaloarea călătoriei și prin intermediul telefonului.
Mai exact, este vorba despre plata prin SMS, arată un proiect de ordin aflat în dezbatere publică la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI).
Se propune prin proiectul de ordin de la MTI reglementarea plății călătoriilor cu trenul prin mesaje scurte. Tarifele de transport care sunt achitate prin intermediul SMS oferite de operatorii de comunicații mobile vor putea fi stabilite de operatorii de transport feroviar public de călători și în moneda euro.
Ele sunt achitate la cursul băncii cu care colaborează operatorul de transport feroviar de călători. În cazul acesta, tarifele stabilite de autorități pot fi depășite doar pentru a acoperi sumele rezultate din conversia valutară a tarifelor și sumele din dreptul costului serviciilor SMS.
Detalii din noul proiect
Cei care vor să călătorească cu trenul pot cumpăra în momentul de față bilete direct de la ghișeele din gări sau online, de pe site-ul CFR Călători.
Proiectul mai stabilește și tarifele de deservire generală din transportul feroviar public de călători care se vor utiliza în perioada următoare. Măsurile cuprinse în noul proiect de la MTI vor intra în vigoare de la 1 iulie 2022.
Proiectul „E-factura – sistem obligatoriu de facturare electronică“ a fost demarat de către Ministerul Finanțelor și ANAF. Autoritățile au avut în vedere eficientizarea colectării impozitelor și taxelor.
De asemenea, aceștia au pus în prim-plan consolidarea gradului de colectare a TVA și prevenirea sau combaterea evaziunii fiscale.
- Despre reglementare:
– Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 56/2011 pentru stabilirea principiilor de aplicare a tarifelor de deservire generală în transportul feroviar public de călători;
– Ordonanța de urgență nr. 57/2011 pentru abrogarea unor poziții din anexa la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 36/2001 privind regimul prețurilor și tarifelor reglementate, care se stabilesc cu avizul Oficiului Concurenței, precum și pentru aprobarea unor măsuri cu privire la ajustarea tarifelor de călătorie cu metroul și de transport feroviar.(Sursa: mt.ro)