Inovația apărută la aeroportul din Timișoara. Au luat exemplul Clujului

de: Ștefan R. Apostol
06 12. 2022

Toți am mers, cel puțin odată cu avionul. Și, tot așa, de fiecare dată ne-am enervat la check-in. Mai ales atunci când am fost nevoiți să aruncăm sticlele cu apă. Sau atunci când trebuie să scoatem electronicele din bagaje la verficările de rigoare. Dar, conform unor noi directive, limita de trecere a lichidelor la controlul de securitate al aeroporturilor va fi eliminată până în 2024. Dar, în România, cel puțin două aeroporturi au luat această măsură mai devreme. Așa că azi vorbim despre inovația apărută la aeroportul din Timișoara. Cei de aici au luat exemplul Clujului.

Aeroporturile vor pune capăt limitei de 100 ml pentru lichidele din bagajele de mână

Regulile care prevăd că pasagerii trebuie să scoată laptopurile din bagajele de mână și că pot lua la bord doar lichide sub 100 ml vor fi eliminate în termen de doi ani. Marile aeroporturi au primit un termen limită până la jumătatea anului 2024 pentru a instala scanere de securitate CT mai avansate. Acestea sunt similare cu cele folosite în spitale, care vor permite schimbarea politicii.

Până de curând, persoanele care nu scoteau obiectele din bagaje sau care călătoresc cu sticle mari de lichide și creme reprezentau cea mai mare cauză a întârzierilor la securitatea aeroportului.

Regula de 100 ml a fost introdusă în 2006, după ce a fost dejucat complotul terorist islamist transatlantic, în ceea ce s-a crezut la acea vreme că este o măsură temporară. Teroriștii plănuiau să doboare șapte zboruri cu plecare de pe Heathrow, din Marea Britanie. Teroriștii, spun informațiile, ar fi folosit explozibili lichizi deghizați în băuturi răcoritoare. Acesta ar fi fost cel mai mare atac terorist al-Qaeda în Occident de la 11 septembrie 2001.

În România primul aeroport care a anunțat acest lucru a fost cel din Cluj-Napoca. Acum se pare că și pe aeroportul internațional din Timișoara s-a luat o decizie similară.

Aeroportul din Timișoara anunță ridicarea restricțiilor

Așa cum spuneam, până de curând, lichidele nu trebuiau să depășească 100 ml și trebuiau transportate într-o pungă de plastic transparentă. Modificarea regulii a fost descrisă ca fiind „o schimbare de situație” de către cei din interiorul aeroporturilor.

Dacă în alte mari orașe, precum cele din Marea Britanie, regula va fi eliminată până în 2024, în România există deja două aeroporturi care au eliminat această regulă. Primul care lua această decizie a fost aeroportul din Cluj-Napoca. Acum, conform unui comunicat, inclusiv reprezentanţii Aeroportului Internaţional „Traian Vuia” din Timişoara au anunțat această decizie.

„Aeroportul Internaţional Timişoara `Traian Vuia`se alătură aeroporturilor în care controlul de securitate devine mult mai rapid şi mai simplu, fiind eliminată restricţia referitoare la cantitatea de lichide, aerosoli şi geluri care depăşesc 100 de mililitri.

Pasagerii vor scăpa de stresul de a pune recipientele în pungi de plastic pentru scanare separată de bagajul de mână. Acelaşi lucru va fi valabil şi pentru electronice, laptopurile şi accesoriile acestora urmând să treacă prin scanere fără să mai fie obligatorie scoaterea lor din bagaj.”, se anunță în comunicatul emis.

Deși România este printre primele state europene unde s-a eliminat această regulă, alte aeroporturi internaționale nu au luat aceeași măsură. Implementarea de noi sisteme de scanare performante, într-adevăr, elimină pierderea de timp la verificări, dar nu se aplică pentru moment peste tot în lume.