11 nov. 2024 | 10:59

Ingredientul surpriză de 2 lei din rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Le schimbă radical gustul, ies mult mai aromate

Sfaturi Culinare
Ingredientul surpriză de 2 lei din rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Le schimbă radical gustul, ies mult mai aromate
Ingredientul surpriză de 2 lei din rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea. Le schimbă radical gustul, ies mult mai gustoase

Sarmalele sunt, fără îndoială, un preparat clasic în bucătăria românească, prezent pe mesele de sărbătoare și în reuniunile de familie. Fiecare bucătar adaugă o notă personală acestei rețete tradiționale, iar chef Sorin Bontea folosește un ingredient aparent simplu, dar care transformă gustul sarmalelor. Acest ingredient, ușor de găsit și ieftin, adaugă un parfum subtil preparatului și intensifică aromele celorlalte ingrediente.

Rețeta de sarmale a lui Sorin Bontea

Ingrediente:

  • 1 kg carne tocată de porc (poate fi și amestec cu vită, pentru o textură mai fermă)
  • 100 g orez
  • 2 cepe medii, tocate mărunt
  • 1 lingură de pastă de tomate
  • Sare și piper după gust
  • Cimbru uscat
  • Frunze de varză murată
  • 3-4 frunze de dafin (ingredientul cu rol special)
  • Ulei (aproximativ 2 linguri)
  • 500 ml suc de roșii
  • Apă sau supă de carne (aproximativ 1 litru)
  • Afumătură (opțional)

Mod de preparare

Începeți prin a căli ceapa tocată mărunt. Puneți o tigaie pe foc mediu, adăugați puțin ulei și căliți ceapa până devine translucidă. Acest pas va intensifica gustul și va adăuga o dulceață subtilă umpluturii de sarmale.

Într-un bol mare, adăugați carnea tocată, ceapa călită, orezul (clătit în prealabil și scurs), pasta de tomate, sare, piper și cimbru. Frunzele de dafin vor adăuga o notă distinctă de aromă, dar vor fi adăugate printre sarmale, atunci când vor fi puse la fiert. Amestecați bine toate ingredientele, astfel încât aromele să se îmbine armonios.

Spălați frunzele de varză murată pentru a îndepărta excesul de sare. Dacă sunt prea mari, tăiați-le în bucăți potrivite pentru rularea sarmalelor. Luați câte o lingură de umplutură și puneți-o pe o frunză de varză. Împăturiți frunza astfel încât umplutura să fie complet acoperită și să nu se desfacă în timpul fierberii. Procedați la fel până terminați toată compoziția.

La baza oalei, puneți un strat de varză tocată și câteva frunze de dafin. Așezați sarmalele în oală, în straturi, adăugând câteva frunze de dafin între straturi pentru o aromă mai intensă. Turnați sucul de roșii și apă sau supă de carne peste sarmale, până când acestea sunt complet acoperite. Lichidul va ajuta sarmalele să fiarbă uniform și să absoarbă aroma mirodeniilor.

Puneți oala la foc mic și lăsați sarmalele să fiarbă timp de aproximativ 2-3 ore. Pentru a obține cele mai fragede și aromate sarmale, Sorin Bontea recomandă fierberea lentă, pentru ca aromele să se dezvolte și să pătrundă bine în carne. Verificați periodic să nu scadă lichidul prea mult și completați cu apă sau supă, dacă este necesar. Sarmalele pot fi pregătite și la cuptor, la foc mic.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc și împliniri
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Portretul lui Mihail Neamțu, noul președinte al Comisiei de Cultură. Cunoscut pentru dezinformări și acuzat de propagandă legionară
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cum arată și cu ce se ocupă soția lui Ștefan Hrușcă. Geanina a fost fotomodel și i-a dăruit artistului doi copii, un băiat și o fată
Unica.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
ȘOC pentru Elena Udrea. Decizia luată la închisoare. Nu îi vine să creadă că e real
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cât costă hainele pe care le poartă Marcel Ciolacu într-o zi în care merge la Guvern. Ce spune premierul despre pantofii care au garanție pe viață
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro