Ingredientul secret pus în sarmale de români. Puțini mai apelează la acest truc exotic

Ingredientul secret pus în sarmale de români. Puțini mai apelează la acest truc exotic
Ingredientul secret pus în sarmale de români

Gospodinele și bucătarii vechi adaugă un ingrediente secret în sarmale, pentru ca acestea să iasă extrem de gustoase și aromate.

Ingredientul secret pus în sarmale de români

Acest truc era folosit încă din secolul al XVII-lea și este vorba despre un ingredient exotic, pe care majoritatea îl folosește în băuturi, deserturi sau mâncăruri asiatice.

Acest ingredient este ghimbirul, care era consumat în România în mod constant, încă de acum câteva secole. O rețetă de sarmale veche de peste 300 de ani spune că pe lângă carnea de vită și slănina de porc, unul dintre ingredientele principale era ghimbirul.

Cărticia meseriei de bucătar a fost tipărită în 1695 și la ea aveau acces doar bogații, care își permiteau să cumpere condimente și zahăr, dar și alte ingrediente inaccesibile clasei de rând.

Ghimbirul este originar din China, iar astăzi se cultivă în multe zone tropicale și subtropicale. În mod tradițional, ghimbirul este folosit la preparate dulci în bucătăria occidentală.

În India, ghimbirul se folosește la rețete de curry sau diverse preparate cu legume.

Iată că în România, el era folosit în sarmale. Ce spune rețeta:

‘Varză umplută (n. red. – sarmale). Se mărunţeşte frumos varza murată. Între timp, trebuie tăiate mărunt cu cuţitul de tocat carne şi amestecate carnea crudă de vită şi slănina, iar în amestec trebuie pus piper, ghimbir şi sare, toate pisate.

Când este făcut, se înveleşte câte o bucată din amestecul de carne în câte o frunză de varză, dar mai înainte se taie partea groasă, adică cotorul frunzei. Se pun în oală împreună cu varza mărunţită şi se fierb bine. Când s-a făcut, se pune în ea puţin vin; va avea gust mai bun. Se aşează pe masă în oală. Dacă se piperează, va avea gust mai bun’, arată reţeta veche de peste 300 de ani.

‘Se pune la fiert varza murată frumos, mărunţită cu slănină, când s-a fiert, se scoate într-o ceaşcă, în care se află smântâna, zeama în care a fiert varza şi, amestecând bine, se toarnă în oală, peste varză. Cu cât se pune mai multă smântână, cu atât va fi mai bună.

Dacă se poate pune şi nişte carne frumoasă de vită, va fi cu atât mai frumoasă şi mai bună. Iar pentru a avea gust mai bun, toarnă şi un păhărel de vin bun. Este o mâncare dragă ardelenilor’, se spune în cea mai veche carte de bucate din Transilvania.