Ingredientul secret pentru o varză cu ciolan afumat ca la restaurantele tradiţionale. Doar aşa obţii gustul special
Toamna și-a intrat în drepturi în adevăratul sens al cuvântului, iar schimbările de sezon nu scutesc nici bucătăria românească. În această perioadă, varza cu ciolan afumat se află în topul rețetelor gătite des de gospodine. Playtech Știri îți explică ce ingredient trebuie să folosești pentru un rezultat perfect.
Ingredientul secret din rețetă
Dacă și ție îți place varza cu ciolan afumat, ai ajuns la locul potrivit. În această perioadă a anului, odată cu intrarea în sezonul rece, gospodinele prepară tot felul de rețete pe bază de carne. Bineînțeles, mult mai des decât în vară, când se recomandă consumarea mai multor fructe și legume.
Ciolanul afumat și carnea, în general, este introdusă în această perioadă în multe preparate românești. Este una dintre mâncărurile pe care obișnuiau să le gătească și bunicile noastre. Dacă vrei să te bucuri din nou de gustul copilăriei, ai putea să încerci să o prepari și tu.
Nu este deloc dificil să gătești varză cu ciolan afumat, mai ales dacă optezi pentru varianta cuptorului, pe care ți-o vom prezenta și noi mai jos. Trebuie, în schimb, să folosești un ingredient așa-zis secret. Multe gospodine fac greșeala de a alege varza greșită când prepară acest fel de mâncare.
La prepararea de varză cu ciolan afumat nu se folosește varză clasică, fiindcă aceasta oferă preparatului gust dulce. Se folosește, pentru un rezultat ca la restaurantele românești, varză murată.
Rețetă de varză cu ciolan afumat
Ingrediente:
- 2 verze murate;
- 2 cepe;
- 1 cană suc de roșii/roșii tocate/pastă de gogoșari;
- 1 lingură zarzavat (opțional);
- 3 foi de dafin;
- cimbru;
- pătrunjel;
- rasol afumat, dezosat;
- 100 ml ulei.
Mod de preparare:
- Se taie cotoarele verzelor murate și se toacă varza murată.
- Se lasă varza murată tocată la stat în apă călduță timp de 30 minute.
- Se spală, se curăță și se taie ceapa juliene.
- Se încinge uleiul într-o tigaie, în el adăugându-se ceapa la călit.
- Se adaugă zarzavatul și pasta de roșii sau gogoșari peste ceapă.
- Se lasă amestecul de legume la călit pentru 5 minute, apoi se adaugă foile de dafin.
- Se pune rasolul la fier în apă cu sare și se lasă așa până dă în clocot.
- Se scurge apa, după ce a dat în clocot, și se feliază rasolul.
- Se stoarce varza murată și se pune într-un bol cu amestecul de zarzavat și ceapă.
- Se așează bucățile de rasol într-o tavă, peste care se distruie uniform amestecul de varză.
- Se toarnă o cană de apă călduță și se pune tava la cuptor, la flacără medie, pentru 2-3 ore.
Spre finalul procesului de gătire, adaugă verdețurile – cimbrul, pătrunjelul sau alte ingrediente, în funcție de preferințele pe care le ai. Varza la cuptor cu ciolan afumat este gata. Se poate servi imediat după ce se răcește ușor, cu sau fără mămăligă. Poftă bună!