Ingredientul secret pe care trebuie să-l pui în salata de vinete. Așa va avea un gust deosebit

de: Oriana Popescu
20 06. 2023

Oricine a gătit vinete s-a întrebat cel puţin o dată care este secretul ca vinetele să rămână albe după coacere. De cele mai multe ori, pentru a economisi timp şi energie, ne folosim de un mic truc, care însă le face să-şi schimbe culoarea.

Secretul salatei de vinete

Vinetele se găsesc în comerţ în oricare perioadă a anului, chiar şi când nu este sezonul lor, astfel că un sfat în ce priveşte pregătirea lor e binevenit oricând. Printre aperitivele de români se află multe salate de maioneză, mezeluri și brânzeturi, ardei umpluți cu cremă de brânză sau roșii umplute cu vinete. Cred că cel mai îndrăgit fel cu vinete este această salată de vinete cu maioneză.

Salata de vinete cu maioneză făcută în casă poate fi considerată o explozie de arome autentice și tradiționale, aducându-ți aminte de rețetele preparate de bunici.

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a pregăti cele mai gustoase vinete:

  • 4-5 vinete de mărime medie
  •  ouă proaspete
  • o lămâie (sucul)
  • 200 ml ulei vegetal (de preferat, ulei de floarea-soarelui)
  • Sare și piper după gust
  • Oțet alb (opțional)
  • Mărar proaspăt (opțional, pentru decor)

Cea mai gustoasă rețetă de vinete coapte

Spală și începe să cureți vinetele. Apoi, înțeapă-le cu o furculiță în mai multe locuri și pune-le la copt în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius timp de aproximativ 40-45 de minute, până când devin moi și ușor rumenite. După ce s-au răcit suficient, scoate pulpa vinetelor din coajă și pune-o într-un bol mare. Adaugă puțină sare și lasă-le să stea timp de aproximativ 30 de minute, astfel încât să se scurgă excesul de lichid.

Pentru maioneză ai nevoie de un bol, de aici începe totul. Într-un alt bol, separă gălbenușurile de albușuri. Adaugă sucul de lămâie și o lingură de apă și amestecă bine. Treptat, începe să adaugi uleiul în fir subțire, amestecând constant până când obții o consistență cremoasă și omogenă. Continuă adăugând uleiul și amestecând până când toată cantitatea este incorporată. Adaugă sare și piper după gust și, dacă preferi, poți adăuga și o lingură de oțet alb pentru un gust mai acidulat.

Revenind la vinetele scurse, folosește o furculiță sau un blender pentru a le pisa până obții o pastă fină. Adaugă maioneza treptat peste vinete și amestecă bine pentru a combina ingredientele. Poți să o ornezi după bunul plac și după să o mânănci cu cei dragi. Poftă bună!

Citește și: Câtă ceapă se pune la salata de vinete. Așa îi dai gustul perfect