Nimic nu se compară cu satisfacția gospodinelor după ce au terminat de depozitat în borcanele din pivniță sau beci dulceață pentru zilele reci de iarnă. Acum este momentul în care româncele experimentează tot felul de combinații delicioase de arome pentru conservarea fructelor timp de câteva luni. Gemul poate rezista, însă, chiar și ani de zile la rând. Totul datorită unui ingredient. Află ce trebuie să pui în dulceață, atunci când fierbe, pentru o rețetă savuroasă.
Când vreți să pregătiți fructele sub formă de dulceață pentru zilele de iarnă, trebuie să alegeți fructele proaspete și foarte bine coapte. Dulceața se prepară foarte rapid, nu necesită foarte mult efort. Înainte de a fi gătite, căpșunile și zmeura se lasă în straturi de zahăr. Dacă fructele nu sunt foarte coapte, se adaugă mai mult zahăr. În caz contrar, nu se pune zahăr în cantități exagerate.
Pectina, care se găsește în mod natural în fructe, este vitală pentru întărirea sau coagularea gemului. Căpșunile au un conținut scăzut de pectină. În astfel de cazuri, fructele slabe în pectină trebuie amestecate cu altele bogate în pectină, precum coacăzele. Puteți, de asemenea, să alegeți să mai adăugați zahăr.
Punctul de închegare al gemului este de 104,5°C. Îți poți da seama foarte ușor că gemul atinge punctul în care se încheagă deoarece fierberea rapidă și spumoasă a fructelor va deveni lentă. Micile bule de aer dispar, suprafața pare lucioasă și amestecul va căpăta o consistență mai ridicată.
Spuma de deasupra amestecului reprezintă, de fapt, aer reținut de fructe. Dacă vrei să scapi de ea până la sfârșitul fierberii, tot ce trebuie să faci este să amesteci compoziția în aceeași direcție până la reducerea spumei.
Înainte ca amestecul de fructe să atingă punctul de închegare trebuie să ții cont de un aspect. Dacă vrei ca gemul, indiferent de ce tip de fructe ați folosit, să reziste pentru o perioadă mai lungă de timp în pivniță, apelați la următorul ingredient. Este secretul pe care puține gospodine îl știu când vine vorba despre prepararea dulcețurilor.
Atunci când dulceața începe să clocotească, adăugați zeamă de lămâie pentru a vă ajuta compoziția să reziste timp de ani de zile pentru zilele de iarnă, potrivit Adevarul.ro. La fiecare kilogram de fructe, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie. Aceasta va ajuta fructele să nu fermenteze și va limpezi compoziția.
De asemenea, zeama de lămâie are și rolul de a menține o culoare frumoasă a gemului, naturală, a fructelor proaspete. Acest truc te va ajuta să împiedici oxidarea compoziției de fructe.