Ingredientul secret pe care îl pun gospodinele isteţe în dulceaţă ca să nu fermenteze. Trucul este de mare ajutor

de: Sabina Anastasia
12 08. 2022

Toamna ne bate la ușă, iar gospodinele se grăbesc să prepare tot felul de rețete și conserve de fructe și legume pentru sezonul rece. Nimic nu se compară cu o cămară plină de dulcețuri și gemuri care să ne coloreze zilele reci de iarnă. Pentru a ne umple beciul cu toate rezervele de care vom avea nevoie în câteva luni, trebuie să ne apucăm de treabă din timp. Iată câteva sfaturi utile pentru gospodinele care vor să prepare dulcețuri savuroase, care să nu se strice. Se fermentează dulceața? Nu îți fă nicio grijă. Află în rândurile următoare cum poți evita o astfel de situație neplăcută.

Secrete din bătrâni pentru o dulceață savuroasă

Pentru a pregăti cele mai bune dulcețuri și gemuri pentru iarnă, trebuie să profităm întotdeauna de fructele pe care le avem în grădină. Iar dacă locuim la bloc, indicat este să le cumpărăm direct de la țăranii din piață. Cu ajutorul fructelor proaspete și mult mai sănătoase decât în supermarketuri, vom reuși să gătim produse delicioase pentru zilele reci de iarnă.

Pentru ca acest lucru să devină realitate însă, este esențial să ținem cont de câteva sfaturi importante de gătit. Unele sunt secrete transmise din bătrâni legat de mersul lucrurilor astfel încât să păstrăm un echilibru când pregătim fructele pentru sezonul rece.

În primul rând, trebuie întotdeauna să alegem fructe coapte pentru dulcețuri. Însă asta nu înseamnă că trebuie să fie moi. Este recomandat să preparăm dulcețurile atunci când fructele sunt în plin sezon. În acest fel putem beneficia și de cea mai bună calitate a lor, la un preț cât mai ieftin.

De asemenea, fructele trebuie să se înmoaie înainte de a adăuga zahărul în compoziție. Dacă vrem să punem compoziția într-un borcan, trebuie să le spălăm foarte bine în apă fierbinte. Niciodată doar cu apă calduță. Înainte de a pune dulceața în borcan, însă, este crucial să facem testul farfuriei.

Se fermentează dulceața? Ce trebuie să faci

Cu alte cuvinte, atunci când dulceața fierbe rapid și vreți să închideți focul, puneți pe o farfurie o lingură mică de compoziție. Lăsați-o un minut, cât să se răcească, după care treceți degetul prin dulceață. Dacă se încrețește, înseamnă că este gata compoziția și poate fi pusă în borcan. În caz contrar, mai lăsați dulceața pe foc câteva minute.

Dacă vă temeți că dulceața dumneavoastră poate să fermenteze și să se strice, puteți să apelați la un secret foarte simplu. Cele mai istețe gospodine îl folosesc mereu. Iată care este secretul pentru cea mai sigură și sănătoasă dulceață!

Înainte de a stinge focul, adăugați în compoziție zeamă de lămâie, scrie Adevărul.ro. Aceasta ajută preparatul să nu fermenteze și îl limpezește, menținându-i culoarea naturală. La un kilogram de fructe se adaugă o lingură de zeamă de lămâie.

După ce ați pus dulceața în borcane și trebuie să le închideți, puteți folosi, dacă doriți să economisiți bani, și un capac care a fost utilizat deja în trecut. Atât timp cât acesta se potrivește cu gura borcanului și este curat, nu ar trebui să vă facă probleme.

Citește și: Dulceața care se prepară în 15 minute. Ce truc secret au gospodinele care o fac

Atenție! Dacă dulceața nu s-a întărit ușor după ce a fost răcită și pusă în borcane, răsturnați compoziția înapoi în cratiță și fierbeți-o din nou. De data aceasta, se recomandă să adăugați un pliculeț de pectină.