Ingredientul secret care se pune în mici. Aşa se făceau acum 100 de ani
Românii adoră să mănânce în weekend o porție de mici cu cartofi prăjiți și muștar. Toate acestea merg perfect cu o halbă de bere cu alcool sau fără. Desigur că mulți dintre ei preferă să gătească acasă pasta pentru mici pentru a le face o surprinsă invitaților. Din păcate, nu toate gospodinele știu cum se prepară aceștia ca la carte. Iată cantitățile și ingredientele de care ai nevoie pentru niște mici perfecți. Trebuie să respecți o rețetă veche de 100 de ani.
Rețetă originală de mici: cum se făceau în urmă cu 100 de ani?
Toți românii adoră să consume mici într-un weekend alături de familie și prieteni. Cu toate astea, puțini sunt cei care știu rețeta originală. Poți să îți surprinzi invitații și să le prepari mititei delicioși, aromați și zemoși.
Scriitorul Constantin Bacalbașa a afirmat în cartea ,,Bucureștii de altădată” că micii au fost inventați în restaurantul ,,La idee’, când proprietarul a rămas fără mațe de oaie pentru cârnați și a pus carnea direct pe grătar.
Cu toate astea, bucătarul de la Carul cu Bere susținea în anul 1920 că altul ar fi adevărul. El a spus că micii sunt originari din Serbia.
Acesta a subliniat că mititeii se fac din carne de vacă de la gât, iar grăsimea se păstrează și totul se dă prin mașina de tocat până se mărunțește foarte bine. De asemenea, la compoziție se mai adaugă 100-150 de grame de seu de vacă sau de oaie pentru fiecare kilogram de carne tocată.
,,Se ia cărniţă de vacă de la gât, fără a se îndepărta grăsimea şi se dă de două ori prin maşină, pentru a se mărunţi cât mai bine şi cât mai uniform. Dacă va fi carnea prea slabă, se va adăuga ceva seu de vacă sau din lipsa acestuia chiar de oaie, ca la 100 până la 150 de grame pe fiecare kilogram cântărit de carne.
Nu se va lua în nici un caz slăninuţă, costiţă sau carne de porc, care nu fac decât să strice gustul şi să ia din minunata savoarelor a mititeilor”, a scris acesta în cadrul unei scrisori care este păstrată la Biblioteca Academiei din Capitală.
Ce trebuie să știe gospodinele?
Pasul următor este prepararea unei supe din oase de vacă. Aceasta gătește cu mirodenii precum: piper proaspăt măcinat, enihabar, cimbru, chimion, anason stelat, bicarbonat de sodiu, zeamă de lămâie, ulei și usturoi care se pune peste carne.
,,Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se pregătesc pentru fiecare kilogram de carne mirodenii şi condimente după cum urmează:
• 8 grame de piper proaspăt pisat mărunt
• 12 grame de cimbru uscat cât mai proaspăt pisat mărunt
• 4 grame de enibahar pisat mărunt
• 2 grame de coriandru pisat mărunt
• 2 grame de chimion turcesc pisat mărunt
• 1 gram de anis stelat pisat mărunt
• 8 grame de bicarbonat de sodiu
• 1 linguriţă de zeamă de lămâie
• 1 lingură de untdelemn
• 1 căpăţână bună de usturoi aromat şi nu din cel iute ”