Ingredientul secret care nu îți acrește rău varza murată. Toate gospodinele de la țară îl pun în butoi
Când pui varza la murat trebuie să ai în vedere să fie bine coaptă, albă și cu foi subțiri, căpățânile să fie îndesate și iar frunzele ferme. Acestea sunt doar câteva dintre sfaturile cunoscătorilor, care te pot ajuta să ai o varză murată foarte gustoasă.
Trucul de la țară pentru cea mai bună varză murată
Dacă ai de gând să pui varza la murat este necesar să știi că nu toată varza este bună pentru a fi conservată în felul acesta. Dacă vrei să fie bună la sarmale, trebuie să ai mare grijă la ce alegi.
Varza pentru murat trebuie să fie de toamnă, cu frunza mai fină, mai subțire decât cea de vară. Căpățânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele să fie ferme și neatacate de boli sau de insecte. Saramura se pregătește pe cântar, așadar la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă, pentru murături.
Pregătirea recipientului pentru varza murată
Totodată, pregătirea recipientului este foarte importantă. Butoiul trebuie curățat bine, spălat și uscat, după care așezi pe fundul lui câțiva butuci de lemn. Deasupra lor se pun condimentele (crenguțe de cimbru, piper legat în săculețe de tifon, mărar uscat etc.). Se curăță și se taie în felii rotunde morcovi și rădăcini de țelină, se taie pe lungime rădăcini de hrean după care se pun în butoi.
Cunoscătorii susțin că, la varza murată, pentru a putea fi păstrată mai mult timp, adaugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Aceasta nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn, potrivit Adevărul.ro.
”Dimensiunea căpățânii contează și ea. Aceasta trebuie să aibă maxim 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece centimetri. Apoi, e bine să știi că primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.”, spune gospodina Loredana Tănase.
Varza se pune la murat întreagă, dar cu cotorul scos
Potrivit unor bucătari, este recomandat ca varza să fie pusă la murat întreagă și cu cotorul scos. De asemenea, saramura se pregătește pe cântar.
Așadar, la fiecare 10 litri de apă se adaugă câte 500 de grame de sare grunjoasă, specială pentru murături. Totodată, fiecare varză se taie drept de la cotor, apoi se scobește înăuntru, unde se adaugă sare. Varza se pune în butoi numai cu cotorul scos, potrivit sursei citate.