Ingredientul rar care se pune în varza murată. O păstrează crocantă şi îi dă un gust aparte, puţini români îl folosesc

de: Ioana Bucur
22 10. 2022

Cu toate că este o practică tot mai rar întâlnită în rândul celor care locuiesc în orașe, mai ales la bloc, încă există „curajoși” care preferă să își umple rafturile din cămară cu produse preparate acasă. Pentru ei avem un truc culinar de neratat. Acesta este ingredientul rar care se pune în varza murată, o păstrează crocantă și îi dă un gust aparte. Prea puțini îl folosesc.

Care este ingredientul „secret” care se mai pune în varza murată

Generații întregi au crescut văzându-și părinții, bunicii și vecinii pregătind, an de an, toamna, butoaiele cu varză murată. Nu este un proces deloc simplu, durează destul de mult însă, dacă reușești să respecți cum tebuie toți pașii din rețeta folosită, rezultatele sunt delicioase. Până la urmă, gustul foilor de varză murată face diferența când vorbim despre sarmale, unul dintre cele mai îndrăgite preparate la care se folosește varza pusă la murat în butoaie.

În mod normal, aceasta este lista de ingrediente de care ai nevoie:

  • 25 de kilograme de varză sau în jur de 16 verze de dimensiuni medii
  • patru legături de mărar uscat
  • două legături de cimbru uscat
  • un știulete de porumb uscat
  • trei mere
  • două gutui
  • cinci sau șase legături de hrean destul de groase – în unele zone ale țării nu se folosește hrean, gospodinele spunând că acesta ar întări, de fapt, frunzele de varză
  • sare grunjoasă

Trucurile ce nu ar trebui să îți lipsească din arsenal

În zona Ardealului, însă, rețeta include un ingredient special, dar care are efecte spectaculoase asupra rezultatului final. Acolo, când se face varza murată, din butoi nu lipsesc semințele de chimen. Acestea nu vor da doar o aromă incredibilă, dar o vor păstra și crocantă.

Un alt truc util ne ajută să împiedicăm moarea să se tulbure și să prindă floare. În plus, joacă un rol important în păstrarea ei crocantă și bună cât mai mult timp.

„La varza murată, păstrarea ei un timp mai îndelungat este posibilă dacă adăugăm din când în când câte o bucată de zahăr. Varza nu se acrește tare în cazul în care în butoi se pune o bucată de lemn de mesteacăn”, a explicat bucătarul Cristi Dobre.