Ingredientul pentru cea mai bună conopidă murată la borcan. Secretul gospodinelor de la țară

de: Manolică Anca
07 09. 2023

Majoritatea românilor iubesc murăturile, ele fiind nelipsite de pe rafurile din cămară mai ales în perioada sezonului rece. Acestea pot fi consumate alături de o varietate de feluri de mâncare și, unde mai pui faptul că sunt și naturale. Iată, așadar, o rețetă de conopidă murată la borcan cu care să te delectezi iarna aceasta.

Cea mai bună conopidă murată la borcan

Toamna, cu precădere luna septembrie, este sezonul abundenței, astfel că piețele sunt pline de fructe și legume de tot felul. Prin urmare, este momentul perfect pentru a te aproviziona și umple cămara cu bunătăți pentru iarnă. Dacă conopida murată la borcan se numără printre preparatele tale preferate, în rândurile de mai jos îți dezvăluim secretele pentru cea mai bună rețetă.

Ingrediente:

  • 1 kg de conopidă desfăcută în bucățele
  • 3-4 fâșii de hrean
  • 1 ardei iute
  • 6-7 căței de usturoi
  • 10 rondele de morcov
  • 2-3 bețe uscate de mărar
  • 2-3 crenguțe de cimbru uscat

Saramură

  • sare specială pentru murături (la fiecare 1 l de apă se pun câte 20 g de sare)
  • 1 lingură de oțet de masă simplu

Conopidă la borcan

Mod de preparare

Pentru început, se curăță conopida de frunze și se îndepărtează cotorul care este tare. Se desface apoi, rând pe rând, în buchețele frumoase se curăță bine, după care se spală și se lasă la scurs.

Între timp, se pregătesc restul ingredientelor. Se curăță usturoiul, se curăță și taie rondele morcovii, se spală ardeii iuți, fâșiile de rădăcină de hrean și crengile de mărar și cimbru uscat.

După ce sunt gata și acestea, se trece la umplerea borcanelor. Atenție, atât ele, cât și capacele trebuie să fie foarte curate, să nu aibă alte mirosuri. Se începe cu coronița din marar, cimbru uscat și o fâșie de hrean care se pune pe fundul borcanului.

În continuare, se îndeasă buchețelele de conopidă, cât mai strâns, printre ele adăugând cățeii de usturoi, ardeiul iute întreg și încă 2 fâșii de hrean. Pentru decor se pun și rondelele de morcov.

Deasupra se revine cu o altă coroniță de mărar, cimbru și hrean, pentru ca bețele lor tari să apese conopida și să o țină în saramură.

Citește și: Ce să nu pui în borcanul cu murături. Greșeala pe care o fac milioane de românce în fiecare toamnă

Cum se face saramura

Se pune la fiert apa cu sarea și se lasă să dea în clocot aproximativ cinci minute. După ce se răcorește puțin, în așa fel încât să fie fierbinte, nu opărită, se toarnă în borcane.

Acestea trebuie așezate pe o tava metalică, ce are scopul de a prelua din șocul termic de a disipa căldura saramurii fierbinți. În acest fel, borcanele nu se vor sparge.

Așadar, se toarnă saramura treptat, câte două polonice per borcan și se completează mai apoi până ce acestea devin pline ochi. Lichidul rămas se păstrează pentru a doua zi.

Mai apoi, borcanele se lasă deschise până a doua zi, acoperite parțial cu capacul întors pe dos. În acest timp va începe deja procesul de fermentație, iar la suprafață va apărea o spumă ce nu trebuie luată.

După 24 de ore se adaugă o lingură de oțet de masă (2 linguri în borcanele de 3 l) și se mai completează, la nevoie, cu saramură. Se închid ermetic borcanele, mai apoi, și se dau în cămară, la loc răcoros, ferit de razele soarelui.

Citește și: Secretul celor mai bune murături asortate la borcan. Ingredientul de aur care le menține crocante toată iarna