Ingredientul pe care trebuie să-l pui neapărat în oala cu ciorbă de pui. Așa îi dai aroma de la țară

de: Corina Oprea
16 08. 2023

Ciorba este unul dintre cele mai îndrăgite preparate. Este un fel de mâncare răspândit în toată lumea, dar se spune că cea oltenească este de-a dreptul specială. Totuși, nu orice gospodină știe ce să pună în ea ca să îi dea un gust unic. Iată care este ingredientul secret, ce schimbă preparatul complet.

Ce să pui în ciorba oltenească pentru un gust special

Ciorba oltenească este un preparat special, care se gătește din cele mai vechi timpuri. Este foarte cunoscut și îndrăgit, dar puțini știu să îl pregătească în mod tradițional, așa cum îl făceau și străbunicile noastre.

Rețeta este una obișnuită, care nu diferă de cele pe care le cunoaștem cu toții, dar detaliile fac diferența. De exemplu, majoritatea acresc ciorba cu celebrul borș. Pe vremuri, însă, nici măcar nu exista, motiv pentru care gospodinele aveau cu totul alt ingredient care făcea minuni.

Gustul special, perfect acrișor, era dat de cunoscutele corcodușe. Deși puțini mai practică această tehnică acum, înainte era foarte cunoscută în rândul bucătăreselor. Pe lângă corcodușe, care în Oltenia se mai numesc și moșmoane, mai foloseau și struguri necopți sau roșii verzi.

Trucuri pentru o ciorbă oltenească perfectă

Gospodinele mai vechi în domeniu consideră că borșul strică gustul ciorbei și folosesc vechile tehnici. Totuși, cei cărora le place, pot folosi borșul cu încredere și chiar și zeama de lămâie sau oțetul.

Pentru o ciorbă cu adevărat autentică, nu ezita să folosești cantități generoase de mirodenii și ierburi aromatice. Acestea vor îmbogăți gustul și vor aduce la viață aromele autentice ale bucătăriei oltenești, mai ales gustul iute.

Lasă ciorba să fiarbă la foc mic, pentru a permite ingredientelor să se combine într-un mod armonios. De asemenea, începe prin a fierbe carnea de pui în apă sărată, pentru că așa vei obține un gust perfect.

Pentru o ciorbă consistentă și plină de savoare, puiul și legumele trebuie pregătite cu grijă. Carnea de pui poate fi fiartă în prealabil, pentru a îndepărta impuritățile, iar legumele tăiate în bucăți uniforme, care să se fiarbă în același timp.

Un zarzavat crud va face minuni pentru ciorba ta, iar oltenii sunt celebri pentru acesta. Acesta se numește salicilat în zona Olteniei și conține roșii date prin mașina de tocat, dar și morcovi, ardei grași, pătrunjel.