Ingredientul pe care japonezii îl adaugă în micul dejun pentru o memorie mai bună. Secretul descoperit de asiatici

de: Sabina Anastasia
13 10. 2023

Vrei să îți îmbunătățești memoria și să previi problemele generate de înaintarea în vârstă? Integrează și tu în alimentație acest produs, consumat des de japonezi, pentru a se bucura de performanțe importante la nivelul funcțiilor cognitive. Ce au descoperit asiaticii într-un nou studiu.

Substanța care îmbunătățește memoria

De-a lungul timpului, au fost efectuate multe cercetări privind cele mai sănătoase alimente ce trebuie consumate la micul dejun, mai ales când vrei să atinge performanțe bune din punct de vedere fizic, dar și mental. Oamenii de știință din Japonia au descoperit un ingredient care îmbunătățește memoria.

Este vorba despre trigonelină, o substanță chimică naturală, care prezintă proprietăți de îmbunătățire a funcțiilor cognitive, potrivit unui studiu publicat în revista Gerocience, la care au participat cercetători de la Universitatea din Tsukuba din Japonia.

Ce efecte are trigonelina asupra creierului

Specialiștii au analizat în cadrul unui studiu efectuat pe șoareci cum influențează trigonelina procesul de învățare, dar și memoria oamenilor. Au administrat zilnic 5 mg/kg de trigonelină pe cale orală unor șoareci cu senescență accelerată (SAMP8) timp de o lună.

După patru săptămâni, animalele au experimentat o performanță vizibilă în cadrul testului labirintului cu apă Morris. Capacitatea lor de memorie, dar și de învățare au crescut în comparație cu performanțele înregistrate de șoarecii cărora nu li s-a administrat substanța.

Trigonelina ajută la dobândirea, structurarea, reținerea și aplicarea informațiilor. Ea întărește neurotransmițătorii și reduce, de asemenea, inflamația din hipocamp, potrivit cercetătorilor.

Ce alimente conțin trigonelină

Trigonelina poate fi regăsită, în primul rând, în cafea. Deși mulți obișnuiesc să consume această băutură imediat ce se trezesc, își fac mai mult rău decât bine. Consumul de cafea imediat după trezire reduce energia, fiindcă creierul este încă activ natural. Se recomandă să bei cafeaua abia după o oră.

Trigonelina mai poate fi regăsită și în legume, cum ar fi ridichea. Aceasta are proprietăți diuretice, care ajută la eliminarea toxinelor. Este, de asemenea, bogată în glucozinolat, ce sporește sănătatea ficatului și a vezicii biliare. Japonezii consumă des acest aliment, pentru a se menține în formă.

Cum să prepari suc pe bază de ridichi

Potrivit sursei citate, oamenii din Japonia obișnuiesc să consume la micul dejun o băutură preparată pe bază de ridichi, pentru a preveni și a atenua problemele cognitive generate de înaintarea în vârstă. Dacă vrei și tu să o prepari, ai nevoie de: 10 ridichi mici și jumătate de litru de suc de portocale.

Spală ridichile și taie partea de tulpină ce nu o folosești. Taie, apoi, legumele în bucăți mici, pe care să le pui ulterior în blender alături de sucul de portocale. Mixează toate ingredientele până când obții un suc bine omogenizat. Strecoară-l și… gata! Poftă bună!