Ingredientul pe care călugării de la Muntele Athos în pun în sarmale. Nu ai mai mâncat așa ceva, gustul e unic

de: Sabina Anastasia
07 10. 2023

Călugării de la Muntele Athos adaugă în compoziția pentru sarmale un ingredient deosebit pentru a oferi preparatului gust unic. Dacă vei proceda astfel, toată lumea se va ridica mulțumită de la masă. Află în rândurile de mai jos cum trebuie să prepari mâncarea.

Cum gătesc călugării de la Muntele Athos sarmale

Odată cu instalarea sezonului de toamnă, gospodinele obișnuiesc să prepare tot felul de bucate alese. Pe lângă ciorbe, tochituri și alte mâncăruri, de pe mese nu lipsesc deseori sarmalele. Nu sunt deloc dificil de preparat, ingredientele și metodele de gătire variind, totuși, în funcție de regiune.

Playtech Știri îți explică cum poți să gătești sarmale cu un gust deosebit. Secretul constă într-un ingredient adăugat de călugării de la Muntele Athos în compoziția de carne și orez. Există și o tehnică specială pe care trebuie să o pui în aplicare, pentru o aromă intensă.

Morcovii sunt leguma ce nu trebuie să lipsească din compoziția pentru sarmale, dacă vrei ca preparatul să iasă delicios. Nu ai voie însă să-l toci mărunt. Călugării de pe Muntele Athos îl dau pe răzătoare – la fel procedează și cu ceapa, și cu țelina.

Rețetă simplă, dar deosebită de sarmale

Ingrediente:

  • 1 sau 2 căpățâni varză murată;
  • 500 grame ciuperci proaspete;
  • 200 grame orez;
  • 1 țelină mică;
  • 2 cepe mari;
  • 2 morcovi;
  • 200 mililitri pastă de roșii/roșii fierte;
  • 50 mililitri ulei de floarea soarelui;
  • foi de dafin, în funcție de gust;
  • condimente: mărar, sare, piper.

Mod de preparare:

  1. Se desprind frunzele de pe căpățâna de varză murată.
  2. Se taie cu atenție nervurile de pe frunze.
  3. Se aleg cele potrivite pentru a fi umplute cu carne.
  4. Se pune varza a opărit într-o oală mare, circa 2 minute.
  5. Se curăță, se spală și se trec morcovii prin răzătoare.
  6. Se curăță și se dau pe răzătoare și ceapa, și țelina.
  7. Se șterg ciupercile de impurități, apoi se îndepărtează codițele.
  8. Se amestecă ciupercile cu restul legumelor și se pun la călit.
  9. Se adaugă mărar tocat mărunt, timp de 4 minute.
  10. Se spală orezul și se pune în legume.
  11. Se umple câte o foaie de varză cu compoziția de carne și orez.
  12. Se pune sos de roșii în oala în care se așează sarmalele la fiert.

Te-ar putea interesa și: Sarmalele moldovenești se fac așa de sute de ani. Ingredientul străvechi folosit de femeile de la țară

Sarmalele se fierb timp de două ore, rotind oala din când în când, pentru a nu se arde. Se pot consuma atât calde, cât și reci. Poți să le servești la masă alături de garnituri sau simplu, cu puțină smântână. Poftă bună!