Ingredientul pe care ardelenii nu-l pun în varza murată la butoi. Care este secretul lor, de fapt

de: Sabina Anastasia
28 10. 2022

Ingredientul pe care ardelenii nu-l pun în varza murată. Gospodinele din regiunea Transilvania refuză să introducă în butoiul cu varză acest produs. Spun ele că ar întări frunzele de varză foarte tare. Româncele din Ardeal au un alt secret pentru a prepara cele mai bune murături. Află și tu ce trebuie să pui în butoi ca legumele să devină cât mai aromate.

Ingredientul pe care ardelenii nu-l pun în varza murată

Vremea murăturilor e aproape pe sfârșite. Gospodinele pregătesc, în ultimele zile din luna octombrie, toate legumele pentru sezonul de iarnă. Printre cele mai comune alimente puse la murat pentru sezonul rece se numără varza. Fiecare bucătăreasă obișnuiește să pună legume la murat în funcție de secretele culinare ce i-au fost transmise din generație în generație.

Felul în care pregătești varza murată poate să difere în funcție de regiunea din care provii. Așa se întâmplă în cazul gospodinelor din Ardeal. Româncele din această zonă au un stil aparte în a găti varză murată. Nu folosesc niciodată un ingredient des utilizat de bucătăresele din Moldova și Bucovina, de exemplu.

Este vorba despre hrean. Ardelenii nu introduc hrean în butoiul cu varză murată. Deși acest ingredient este foarte util în cazul castraveților, gogonelelor sau gogoșarilor, întărește frunzele de varză foarte mult.

Pentru a aromatiza legumele din butoi, gospodinele adaugă la fundul acestuia semințe de chimen. Este produsul care face diferența între varza murată din Moldova și Bucovina și cea din Ardeal. În rândurile de mai jos îți vom explica cum poți pune varza la murat ca în Transilvania.

Cum pui varza la murat pentru sezonul de iarnă

Ingrediente pentru saramură:

  • 18 litri de apă rece
  • 450 g sare (25 g/litru) neiodată, grunjoasă, specială pentru murături.

Ce condimente să folosești:

  • 2 legături de cimbru uscat
  • 2 legături de mărar uscat
  • 4-5 ardei iuți
  • 1 lingură cu vârf semințe de chimen.

Ingrediente opționale, după preferințe:

  • 2-3 mâini de boabe de porumb uscat
  • felii de gutuie.

Mod de preparare varză murată la butoi:

  1. Se îndepărtează frunzele exterioare de varză, se taie cotorul și se scobește varza cât mai adânc astfel încât saramura să o pătrundă ușor.
  2. Se pune pe fundul butoiului pentru varză murată jumătate dintre condimentele enumerate mai sus, cimbru uscat, mărar uscat, ardei iuți, semințe de chimen.
  3. Se așază în butoi verzele cu atenție, ca să nu sufere lovituri.
  4. Se adaugă, printre legume, ardei iuți și semințe de chimen.
  5. Se amestecă 18 litri de apă rece cu 450 g de sare neiodată.
  6. Se toarnă în butoiul cu varză saramura preparată – trebuie să acopere în totalitate verzele puse la murat.
  7. Se adaugă deasupra legumelor celelalte condimente.

La final, se închide foarte bine butoiul cu capacul cu care l-ai cumpărat. Varza murată se depozitează la un loc umbros și răcoros – fie în cămară, fie în beci. Nu uita să pitrocești varza murată o dată la trei zile, pentru a nu se strica înainte de sezonul sărbătorilor de iarnă.