Ingredientul magic care trebuie adăugat în ciorba de burtă. E secretul gospodinelor din Moldova

de: Sabina Anastasia
30 12. 2023

Românii sunt mari iubitori de supe. În perioada sărbătorilor de iarnă, ciorba de burtă este nelipsită de pe mese. Tu știi care este ingredientul secret pe care îl adaugă în ciorba de burtă bucătarii, pentru a avea un gust delicios? E secretul gospodinelor din Moldova.

Ingredientul magic pe care gospodinele din Moldova îl adaugă în ciorba de burtă

Ciorba de burtă se numără printre mâncărurile preferate ale românilor. Mulți o preferă dreasă cu multă smântână și picantă. Bineînțeles, gusturile nu se discută. Fiecare gospodină condimentează și asezonează mâncarea în funcție de propriile preferințe sau de ale membrilor familiei sale.

Există un ingredient care schimbă tot gustul ciorbei, anume usturoiul. Potrivit celor mai experimentați bucătari, usturoiul trebuie pus la fiert în oală, alături de burtă și legume, cu tot cu coajă. Bineînțeles, se spală foarte bine înainte. La final, vei observa că preparatul va avea un gust aparte.

Citește și: Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă gustul perfect. Acest ingredient e obligatoriu, așa fac bucătarii

Lista ingredientelor necesare pentru ciorba de burtă

  • 1 kg burtă de vacă sau viţel
  • 2 kg ciocănele şi picioare de vacă
  • 500 g zarzavat supă – 2 cepe, 2 morcovi, 2 păstârnaci
  • 200 ml smântână
  • 200 ml oţet
  • 1 căpăţână mare usturoi
  • 2 gălbenuşuri
  • leuştean
  • sare
  • piper

Citește și: Când se pune smântâna în ciorba de burtă. Trucul ca să nu se separe

Modul de preparare al ciorbei de burtă

  1. Se spală și se pun, în cinci litri de apă, ciocănelele și picioarele sparte.
  2. Se spală burta și se taie în bucăți, în funcție de preferințe.
  3. Se aruncă grăsimea, se curăță de pieliță și se freacă cu mălai și cu oțet.
  4. Se pun bucățile de burtă alături de ciocănele și picioarele sparte în apă.
  5. Se adaugă o lingură de bicarbonat de sodiu în apă și se lasă astfel până dimineață, pentru ca acidul să iasă din fibre.
  6. Se pune carnea, alături de ciocănele și picioarele sparte la fiert, a doua zi, timp de trei ore.
  7. Se scot ciocănelele și picioarele sparte din apă și se dezosează.
  8. Se completează oala cu apă, după nevoi.
  9. Se spală, se curăță și se toacă morcovii, păstârnacul și ceapa.
  10. Se adaugă legumele în oala cu burtă.
  11. Se adaugă usturoiul cu tot cu coajă, spălat bine, în oală.
  12. Se lasă amestecul să fiarbă încă o oră.
  13. Se freacă o lingură de sare cu gălbenușurile, smântâna și puțină zeamă răcită din ciorbă.
  14. Se adaugă, la final, amestecul și se mai condimentează după preferințe.

Ciorba de burtă se poate servi simplă. Unele gospodine o asezonează cu pătrunjel verde sau chiar cu fâșii de gogoșari în oțet, ca pe vremea bunicelor noastre. Oricum alegi să o servești, cu siguranță toată lumea se va ridica mulțumită de la masă!