Ingredientul din bucătăriile românilor care se tot scumpește deși materia primă e din belșug. Cum explică specialiștii
Un ingredient care se află în bucătăriile tuturor românilor se scumpește continuu. Cu toate astea, materia primă este din belșug. Specialiștii vin cu o explicație în dreptul majorării acestuia.
Val de scumpiri pentru un ingredient din bucătărie
Românii au parte din nou de scumpiri în sectorul alimentației, dar de data aceasta vorbim despre uleiul de floarea-soarelui. Cu toate că anul acesta ne-am putut bucura de o producție record, prețul uleiului devine mai scump pe zi ce trece.
Acest lucru se petrece din cauza faptului că exportăm mai mult de jumătate din recoltă, iar noi cumpărăm mai scump din afara țării, arată specialiștii. În anul curent ne-am putut mândri cu o producție estimată de 3.3 milioane de tone de foarea-soarelui, cu 1.22 de milioane de tone mai mult decât în anul precedent.
Care este problema?
Cu toate că stăm bine în acest sector, stăm prost în ceea ce privește rafinarea și comercializarea lui la noi în țară. Străinii sunt cei care profită de recolta noastră. Problema? Noi nu avem unități de procesare, adică fabrici de ulei și alte derivate din floarea soarelui, motiv pentru care îl cumpărăm din afara României.
Fermierii noștri vând marfa ieftin la export, iar noi dăm bani grei pe el, iar astfel se face că unul din ingredientele importante din bucătăriile românilor se scumpește din nou. Unul din alimentele de bază s-a majorat cu peste 18% și creșterea nu se oprește aici.
Cezar Gheorghe, consultant al Grupului Fermierilor Români, a explicat la TV care este motivul acestui paradox al producției mari de floarea-soarelui și prețurile din ce în ce mai mari pe care trebuie să le suporte românii.
„Noi suntem angrenați într-un complex comercial”
”În România, noi suntem angrenați într-un complex comercial, din care beneficiem și pierdem laolaltă. În primul rând, plecăm din bazinul Mării Negre, unde Ucraina și Rusia sunt două țări cu producții foarte mari de floarea soarelui. Ambele țări au politici protecționiste vis a vis de această materie primă.
Rusia are o taxă de jumătate din contravaloarea unei tone de floarea soarelui, dar nu mai puțin de 320 de dolari pe o tonă, plus o taxă de export pentru uleiul brut. Practic, acel ulei rămâne în Rusia.
Ucraina, pe de altă parte, va genera prin producția de semințe de floarea soarelui, un estimat de circa 7 milioane de tone de ulei brut. Nu rambursează TVA-ul la exportul semințelor de floarea soarelui, plus o mică taxă la export.
Astfel, materia primă rămâne în țară. Toate companiile mari din lumea asta, multinaționalele, și-au construit acolo facilități de procesare, tocmai în acest scop”
Cezar Gheorghe, consultant al Grupului Fermierilor Români (Sursa: emisiunea ”News Hour with CNN” – Antena 3)