Ingredientul care se pune peste cărbunii încinşi pentru un grătar excelent. Schimbă complet gustul cărnii

de: Stan Nicu
13 08. 2023

Mulți dintre români au metoda proprie la care apelează atunci când fac grătar. Unii pun lemnele după crăbuni, alții fac exact pe dos, pun cărbuni peste care aprind lemnele. Astăzi vă prezentăm care este ingredientul care se pune peste cărbunii încinşi pentru un grătar excelent. Schimbă complet gustul cărnii.

Ce ingredient se pune peste cărbunii încinşi pentru un grătar ca la carte. Vei apela mereu la acest truc

Un grătar ca la carte presupune să apelezi la câteva trucuri care țin de pregătirea cărnii, dar și de focul în sine.

Atunci când vine vorba de foc, acesta trebuie să mențină o temperatură constantă, pentru o gătire perfectă a cărnii. Acest lucru se este posibil numai apelând la câteva trucuri.

Sarea grunjoasa se presara direct pe carbunii incinsi

Focul puternic nu se înțelege bine cu carnea

Indiferent de ce ai de gând să mănânci la grătarul din ziua respectivă, carne de pui, de porc, mici, cârnați sau pește, trebuie să cunoști câteva aspecte importante. În cazul în care focul este prea puternic, riscăm să obținem o friptură arsă și uscată la exterior și nefăcută la interior.

De cele mai multe ori, atunci când se pune carnea pe grătar, grăsimea se scurge peste cărbuni, iar aceștia iau foc.

Când se întâmplă asta, mulți dintre grataragiii de ocazie folosesc apă, bere sau vin pentru stingerea focului, însă experții în grătare au o cu totul altă metodă.

Pune sare pe cărbunii încinși

Metoda secretă constă în sare. Banala sare este aceea care face minuni atunci când este adăugată peste cărbunii încinși. Nu doar că grăsimea scursă de pe carne nu va mai lua foc, însă aceasta ajută și la o menținere constantă a temperaturii constante a cărbunilor.

Acesta este detaliul foarte important pentru a găti carnea ca la carte, experții susținând că nu este bine să existe fluctuații de temperatură mari.

Pentru a beneficia de binele adus de sare la grătar, tot ce trebuie să faci este să presari o mână, două, de sare grunjoasă direct peste cărbunii încinși, chiar înainte de a pune carnea.

Sarea menține căldura constantă

Astfel, sarea va absorbi grăsimea și va menține căldura constantă, și, în plus, va crea și un strat protector între cărbuni și carne, astfel că aceasta nu se va mai arde.

După ce ați presărat sarea peste cărbuni, tot ce mai trebuie să faceți este să adaugați carnea. Carnea trebuie să fie la temperatura camerei, nu de la frigider. Carnea trebuie scoasă de la frigider cu cel puțin o jumătate de oră înainte de a fi pusă pe grătar.

Diferența mare de temperatură va face ca fibrele de carne să se strângă, iar rezultatul va fi o friptură tare și uscată.