Ingredientul care nu are ce să caute în varza murată. Este o mare greșeală, nu va rezista toată iarna

de: Sabina Anastasia
24 10. 2022

Ingredientul care nu are ce să caute în varza murată. De ce detalii trebuie să țină cont gospodinele care pun varza la murat de Sfântul Dumitru (26 octombrie). Deși nu pare a fi o procedură dificilă, ea necesită multă atenție. În caz contrar, murăturile se pot strica în doar câteva săptămâni. Află în rândurile de mai jos ce greșeli trebuie să eviți.

Ingredientul care nu are ce să caute în varza murată

Să pui varză la murat poate suna foarte simplu, la o primă analiză. Și este, într-adevăr, o procedură deloc dificilă, atât timp cât se ține cont de o serie de aspecte importante. În butoiul cu varză murată nu se introduce orice tip de condiment. Murăturile trebuie, de asemenea, pitrocite pentru a nu se strica.

Însă, să le luăm pe rând. Există un ingredient pe care gospodinele ar trebui să îl evite întotdeauna când pun varză la murat. Dacă este introdus în butoi, strică gustul legumelor. Dincolo de acest aspect, murăturile se vor strica rapid și, cel mai probabil, nu vor fi comestibile în perioada sărbătorilor.

Este vorba despre sarea fină. Niciodată nu se introduce sare fină în butoiul cu varză murată. Pentru pregătirea saramurii se folosește doar sare grunjoasă. Ca regulă generală, la fiecare litru de apă se adaugă o lingură de sare de mare. În cazul în care depozitezi varza murată în condiții nu foarte scăzute de temperatură, pune o lingură de sare plină, nu rasă, în apă.

Un alt ingredient ce nu ar trebui folosit la varza murată este hreanul. În cazul legumelor pregătite pentru sezonul rece, hreanul acționează ca un factor aromatizant. Însă nu astfel se întâmplă în cazul verzei murate. Dacă punem hrean în butoiul cu varză murată, frunzele se vor întări.

Alte trucuri pentru o varză murată delicioasă

Pitrocirea sau aerisirea verzei murate este crucială pentru a obține murături de bună calitate. Dacă nu respectăm acest proces în primele săptămâni după ce am pus varza la murat, legumele se vor băloși și nu vor mai putea fi folosite la prepararea diverselor mâncăruri.

Periodic, varza murată trebuie aerisită. Pitrocirea sa se face fie cu un furtun, fie cu ajutorul robinetului din partea inferioară a butoiului în care am depozitat varza. Se introduce un furtun în butoiul cu varză murată, până la fund, și se suflă în el. Asta e tot ce trebuie să faci ca să te asiguri că legumele nu se vor strica.

Dacă butoiul în care ai pus varza prezintă un robinet în partea de jos, pur și simplu deschide robinetul și lasă moarea să se scurgă. După ce ai scos toată moarea din recipient, lasă varza să stea astfel pentru câteva minute și introdu înapoi același lichid în butoi. Majoritatea gospodinelor nu prepară o altă saramură. Procesul trebuie repetat o dată la vrei zile, până în momentul în care legumele s-au acrit.