Ingredientul care a dispărut din supermarketurile din Rep. Moldova. Oamenii îl cumpără de frica războiului

de: Cezar Andrei
11 03. 2022

Locuitorii Republicii Moldova se tem tot mai tare că războiul pornit de Rusia în Ucraina îi va afecta și pe ei. Astfel, oamenii au luat cu asalt supermarketurile și au cumpărat în special produse alimentare pentru a-și face provizii. Așa se face că de pe rafturile magazinelor au dispărut mai multe categorii de alimente, printre care și ingredientul cel mai folosit: sarea. Acum țara vecină cu România se confruntă cu o adevărată criză a sării.

În Republica Moldova este criză de sare

Deși autoritățile de peste Prut au decalarat că în Republica Moldova nu se poate vorbi de o criză a alimentelor, situația pare să fie cu totul alta. Oamenii se îmbulzesc în magazine pentru a cumpăra cât mai multe produse alimentare cu scopul de a-și face provizii.

Sarea este cel mai cumpărat produs din Republica Moldova. A dispărut din supermarketurile din Chișinău și nu mai poate fi găsită nici în magazinele din țară. Unele centre comerciale mai dispun totuși de stocuri de sare, însă nu vând decât în cantități mari, cum ar fi un sac întreg.

Și cum cererea este atât de mare, unii comercianți au speculat și au crescut prețul chiar și de patru ori. Acest lucru însă nu i-a descurajat pe oameni, care au cumpărat indiferent costul ingredientul.

Cu toate că situația este evidentă, iar oamenii se plâng de lipsa sării, Sergiu Gaibu, ministrul Economiei din Republica Moldova, spune că nu a observat rafturi goale în magazine. Oficialul admite, totuși, că în țara sa există un deficit de sare și spune că acest lucru s-a întâmplat deoarece produsul este importat, în mare parte, din Ucraina.

Oficial de la Chișinău: „Nu este o problemă cu sarea”

El a precizat că există și alte variante de import și că deja au fost importate cantități de sare din alte țări, potrivit Radio Chișinău.

”Am fost și eu la magazine, nu am văzut rafturi goale. Eu sunt sigur că lucrul acesta (n.r. – deficitul de sare), chiar dacă se întâmplă, se întâmplă temporar. Întra-adevăr, posibil unele persoane pot să achiziționeze (produse, n.r.) în cantități mai mari din cauza acestor induceri în eroare. Dar logistica va suplini din nou aceste deficite temporare și, respectiv, se va pune la dispoziția consumatorilor. Nu este o problemă, indiscutabil”, a declarat Sergiu Gaibu.

Publicația moldoveană kp.md, are și o explicație pentru faptul că oamenii cumpără atât de multă sare:

„Sarea nu se strică şi nu cere mâncare şi este, de asemenea, ieftină; Speculatorii cumpără sare pentru revânzare; Sarea este principalul conservant. Fără el, niciun produs nu va fi păstrat mult timp; Mâncarea poate fi cultivată, dar sarea poate fi doar cumpărată”.

Citește și: „Când se va încheia războiul Rusia – Ucraina, de fapt. Kremlin a făcut anunțul de ultimă oră”