Ingredientul banal care se pune în varza călită de post pentru un gust special. Doar la mănăstiri se mai face aşa

de: Bișinicu Andreea
13 03. 2023

Te-ai întrebat vreodată care este secretul celei mai gustoase mâncăruri de post? Călugării de pe Muntele Athos au dezvăluit secretul rețetei lor de varză dulce călită. Ai nevoie de un ingredient special, care-i va da un plus de savoare și gust. O poți încerca și tu, în propria bucătărie.

Cum prepari varză dulce călită după rețeta călugărilor de pe Muntele Athos

Suntem în perioada Postului Mare, perioadă în care credioncioșii apelează la introspecție, abstinență și rugăciune. Printre alimentele preferate ale românilor de post se numără orezul, cartofii, fasolea, mazărea și, bineînțeles, varza.

Pe lângă faptul că varza este extrem de sățioasă și hrănitoare pentru organism, leguma este slabă în calorii și poate fi folosită în tot soiul de rețete interesante.

Călugării de pe Muntele Athos din Grecia au dezvăluit care este secretul celei mai gustoase rețete de varză dulce călită. Pentru prepararea ei, ai nevoie doar de câteva ingrediente, pe care le găsești la tine în bucătărie sau în cămară:

  • 1 lingură de pastă de tomate
  • zeamă de lămâie
  • sare, paprika, piper negru, chimen
  • 200 ml ulei ( la alegere).

Citește și Ce să pui în varza călită pentru a scăpa de mirosul de mâncare din casă. Ingredientul e banal, îl are toată lumea în bucătărie

Ingredientul secret care-i dă un gust unic

Înainte de toate, vei da la o parte frunzele exterioare și vei toca varza în bucăți mari. Ceapa se călește, iar în momentul în care aceasta se rumenește, poți adăuga și varza. Amestecă bine de tot cele două legume, peste care vei turna un litru de apă și puțină sare.

Oala în care sunt legumele se pune pe aragaz, la foc mare, acoperită cu un capac de dimensiuni potrivite. După ce au trecut 30 de minute, vei adăuga și orezul, lăsând totul să fiarbă pentru 15 minute.

Mai departe, vei adăuga pasta de tomate, dar și restul condimentelor. Secretul acestei rețete este să torni puțin chimen, pe lângă boia și piper, pentru a oferi rețetei tale un plus de savoare și gust.

După câteva minute vei opri focul și vei scoate oala de pe aragaz. Nu uita să lași capacul deasupra oalei, pentru ceva timp, astfel încât orezul să poată să absoarbă zeama rămasă. La final, tot ce trebuie să faci este să adaugi sucul de lămâie și să amesteci. Poftă bună!

Citește și De ce să nu mai arunci apa în care ai fiert varza. Secretul gospodinelor cu experiență