Ingredientul banal care face ca varza murată cu ciolan afumat să fie o delicatesă. Sigur îl ai şi tu prin casă

de: Ana Chivu
25 01. 2023

Multe gospodine adoră să gătească preparate tradiționale românești. Cu toate astea, doar bucătăresele cu experiență știu anumite trucuri pentru ca mâncarea să fie de nota 10. Varza murată cu ciolan afumat este o delicatesă în multe zone ale țării, dar puține doamne știu să o gătească așa cum trebuie și cu aromele necesare. Ce ingredient banal te ajută în acest caz? Cu siguranță îl ai și tu în bucătărie.

Rețetă pentru varza murată cu ciolan: ce ingredient trebuie să adaugi în preparat?

Multe gospodine prepară destul de des preparate tradiționale românești pentru cei dragi, iar printre preferate se află varza murată cu ciolan afumat. Deși ai crede că astfel de rețete sunt ușor de făcut pentru că alimentele principale sunt destul de aromate, există câteva trucuri care să te ajute să le pregătești chiar mai repede și mai bine.

Specialiștii recomandă să lași varza murată în apă curată ca să nu fie foarte sărată, iar carnea să fie fiartă înainte de a fi combinată cu restul ingredientelor. De asemenea, bucătarii profesioniști sugerează și să folosești un ingredient banal care poate oferi rețetei tale arome minunate.

Mai exact, este vorba despre cimbru. Acesta nu trebuie să lipsească încă de la fierbere din varza murată cu ciolan afumat. De asemenea, ai putea să pui preparatul într-o tavă întinsă la cuptor pentru o textură mai crocantă. Nu uita să păstrezi în interior cimbrul. Majoritatea doamnelor nu îl folosesc pentru că se tem ca mâncarea să nu devină amară, dar acest lucru nu se va întâmpla.

  • Ingrediente

2 kg de varză murată
2 cepe de mărime medie
1 morcov mai mare
1 ardei gras de culoare roșie
4-5 linguri de ulei
450 gr de bulion sau pastă de roșii
1 ciolan afumat
2 foi de dafin
1-2 crenguțe de cimbru
1/2 linguriță de piper măcinat.

Mod de preparare

Toacă și trage la tigaie ceapa în câteva linguri de ulei, adaugă varza murată scursă de apă, ulterior pune restul legumelor tăiate felii. Acestea trebuie să fie de o mărime asemănătoare ca să se gătească în același timp.

Pasul următor este să pui bulionul de casă sau pasta de roșii cumpărată din supermarket alături de ingrediente precum: foi de dafin, cimbru, piper măcinat și sare după gust.

Desigur că poți să elimini produsele care nu sunt preferate de cei din familie. Adaugă la final și ciolanul afumat care a fost fiert înainte pentru cel puțin două ore, ulterior ține mâncarea la foc mic spre mediu pentru patru ore.