Ingredientele secrete pentru cel mai pufos cozonac de Paște. Ce trebuie să folosești

de: Năstase Mirabela
17 04. 2022

Ce ingrediente secrete trebuie să folosești, dacă vrei să obții cel mai pufos cozonac de Paște. Una dintre rețetele gustoase de cozonac este rețeta de cozonac cu mac. Acest cozonac este unul clasic, care nu ar trebui să lipsească de la niciun eveniment important, cum ar fi masa de Paște sau masa de Crăciun.

Ingredientele secrete pentru cel mai pufos cozonac de Paște

Ingrediente 

Pentru aluat ai nevoie de: 500 de grame de făină albă cu un procent ridicat de proteine, adică peste 10, 30 de grame de drojdie proaspătă, 10 grame de drojdie uscată, 20 de grame de zahăr 200 de ml. de lapte călduţ, 25 ml. de esenţă de rom. 3 ouă, dintre care  1 ou întreg și 2 gălbenuşuri,  8 grame de sare 1 plic, un plic de zahăr vanilat, coaja rasă de la o lămâie sau portocală, 130 de grame de zahăr pudră, 100 ml. de ulei.

Pentru umplutură, ai nevoie de 250 de grame de mac măcinat 150 ml de lapte 2 ouă, 2 albuşuri 80 de grame de zahăr, coaja rasă de la 1 lămâie, 1 praf de sare 1 gălbenuş bătut cu 1 lingură de lapte.

Mod de preparare

Pentru a prepara acest cozonac, într-un castron, drojdia proaspătă se amestecă cu 20 grame de zahăr tos, până ce se lichefiază. După, se va dilua totul în aproximativ 40-50 ml de lapte călduț.

Se va lăsa rezultatul 10-15 minute, până observă bășici la suprafața acestuia. În cazul în care folosești drojdie uscată, ea se omogenizează cu zahărul și se adaugă 40-50 ml de lapte treptat.

Se respectă procedura de a îl lăsa la activat, apoi oul se bate cu o furculiță alături de cele două gălbenușuri, romul, sarea și zahărul vanilat, până ce acestea se omogenizează.

Se adaugă apoi restul de lapte călduț. Apoi, într-un castron mare se pune toată făina. La mijloc, se face loc și se adaugă compoziția de ouă și lapte, după care drojdia activată și coaja de portocală sau lămâie.

Aluatul o să fie amestecat energic până va fi omogen, cam vreo 5 minute cu mixerul. Apoi, se adaugă zahărul pudră, câte puțin, frământat bine.

Apoi, se va adăuga zahărul pudră, puțin câte puțin, frământat bine. După ce ai terminat cu zahărul, apoi se va adăuga uleiul, treptat, frământând continuu.

După ce uleiul a fost încorporat, se continuă frământatul până ce se va forma o peliculă fină când se prizează cu degetele, semitransparentă. Unge apoi un castron cu 2-3 picături de ulei. Apoi, se va modela aluatul în formă și se va așeza într-un castron, pe care îl vei lăsa la crescut, la temperatura camerei pentru o oră și jumătate.

Pe foc, se va pune o crăticioară laptele și zahărul, iar apoi, când dă în fiert, se adaugă tot macul măcinat și se va amesteca încontinuu, până ce compoziția se îngroașă bine.

Se bat cele două albușuri crude cu sarea până acestea se spumează. Se adaugă în compoziția de mac răcorită și se amestecă. După ce ai terminat, se pregătesc formele de cozonac în suporturile speciale, se vor tapeta cu ou și îi vor trimite la cuptor pentru 35-40 de minute la 180 de grade.