Ingredientele din care este făcută guma de mestecat. Mai mănânci după ce vei afla?

de: Manolică Anca
01 08. 2023

Guma de mestecat este o plăcere de care se bucură toată lumea. Este folosită în întreaga lume încă din cele mai vechi timpuri pentru a curăța gura și pentru a împrospăta respirația. Cu toate acestea, puțini sunt cei care știu din ce este făcută ea, de fapt. Haide să vedem ce conține.

Din ce este făcută de fapt guma de mestecat

Guma de mestecat este un produs extrem de popular pe care, cu siguranță, l-a consumat, măcar o dată, fiecare dintre noi. Cu toate aceștia, puțini sunt cei care cunosc cu adevărat compoziția reală a acestei delicatese.

Ingredientele din guma de mestecat variază de la o marcă la alta și de la o țară la alta. Mai mult, în mod interesant, producătorii nu sunt obligați să dezvăluie niciunul dintre ingredientele gumei de mestecat pe produsele lor, așa că nu există nicio modalitate de a ști ce anume inghiți.

Principalele ingrediente folosite

Cu toate acestea, sigur te-ai întrebat și tu, măcar o dată, ”care sunt ingredientele din guma de mestecat?”. Ei bine, citește mai departe pentru a afla care sunt principalele produse folosite.

Baza de gumă

Este unul dintre principalele ingrediente ale gumei de mestecat și este formată din trei componente principale: rășină, ceară și elastomer. Rășina este principala porțiune masticabilă, în timp ce ceara ajută la înmuierea gumei, iar elastomerii ajută la adăugarea de flexibilitate.

Baza de gumă poate include un amestec de ingrediente naturale și sintetice. În funcție de marcă, aceasta poate conține oricare dintre următoarele substanțe sintetice:

  • Cauciuc de butadien-stiren
  • Copolimer de izobutilenă-izopren (cauciuc butilic)
  • Parafină (prin procesul Fischer-Tropsch)
  • Ceară de petrol
  • Ceară de petrol sintetică
  • Polietilenă
  • Poliizobutilenă acetat de polivinil

Îngrijorător este faptul că polietilena se găsește adesea în pungile de plastic și în jucăriile pentru copii, iar acetatul de polivinil este unul dintre ingredientele utilizate în adezivul PVA

Îndulcitori

Îndulcitorii sunt adesea adăugați pentru a crea o aromă dulce, iar cei mai intensivi sunt destinați să prelungească efectul de dulceață. Aceste ingrediente pentru guma de mestecat includ, de obicei, zahăr, dextroză, sirop de glucoză/sirop de porumb, eritritol, izomalt, xilitol, maltitol, manitol, sorbitol și lactitol, pentru a numi doar câteva – uneori se folosește chiar și suc de sfeclă roșie.

Îndulcitorii artificiali mai intensivi se găsesc în 85% dintre produse, printre cei mai populari numărându-se: aspartamul, acesulfamul-K, zaharina, sucraloza, neohesperidina și dihidrichalcona.

Textură și arome

Glicerina (sau uleiul vegetal) se adaugă în guma de mestecat pentru a reține umiditatea și a crește flexibilitatea acesteia. Ingredientele utilizate sunt cele care ajută la înmuierea gumei atunci când intră în contact cu căldura gurii și creează textura caracteristică.

Aromele sunt adăugate pentru a atrage gustul și pot fi naturale sau sintetice. Cea mai populară aromă este clasica mentă, dar există și alți acizi alimentari care conferă alte arome atrăgătoare, cum ar fi lămâia sau alternativele fructate.

Citește și: De ce să nu mai mesteci gumă. Pericolul din spatele unui obicei, aşa te îmbolnăveşti

Acoperire cu poliol

Învelișul exterior tipic dur al gumei de mestecat este creat datorită unui praf de poliol care absoarbe apa, pentru a menține calitatea și a prelungi durata de valabilitate a produsului. Acest înveliș de poliol se descompune cu ușurință odată ce este introdus în gură, datorită amestecului de salivă și a condițiilor de căldură.

Citește și: Soluția care îți curăță guma de mestecat de pe haine. Nu o să mai ai probleme de acum înainte