Înghesuială de nedescris de hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Credincioșii s-au „bătut” pe sarmale gratuite
Zeci de suceveni au uitat de pandemie în timpul hramului Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Aceștia s-au îmbulzit să prindă un pachet cu sarmale oferit de pomană, chiar în fața lăcașului de cult.
Înghesuială de hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava
Mașina plină cu pachete pentru credincioși s-a oprit în fața Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou”. Proprietarii au început să împartă pachetele, iar în doar câteva clipe, credincioșii s-au îmbulzit la mâncare, uitând complet de distanțarea socială. O mare parte din persoane nu aveau măști de protecție.
În imagini se poate observa cum o femeie a intrat în mulțime cu un copil de doi ani în brațe. La fața locului au fost prezenți doi polițiști locali, încercând să disperseze mulțimea. Aceștia le-au cerut oamenilor să aibă răbdare, să nu se îmbulzească și să păstreze distanța fizică în contextul pandemiei de coronavirus.
„Un pic mai în spate, nu vă împingeţi la maşină. Aşteptaţi, vă rog. Daţi-vă mai în spate. Nu vă îmbulziţi. Uşor”, au fost cuvintele poliţistilor.
Unul dintre polițiști a precizat că în timpul intervenției, a fost amenințat că va fi dat în judecată de o femeie pentru că o călcase pe picior.Zeci de preoți au fost prezenți pentru a oficializa ceremonia religioasă de hramul Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava.
Mii de credincioși au participat la slujba de hram al Sucevei
Câteva mii de credincioși au fost prezenți la oficierea slujbei în curtea Catedralei Arhiepiscopale. O mare parte din pelerini, adulți și copii, erau îmbrăcați în costume populare. Au venit de la primele ore ale dimineții pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească și pentru a se închina la racla Sf. Ioan cel Nou de la Suceava.
Timp de câteva ore, s-au adăpostit pe lângă copaci sau sub copaci după ce vremea de afară a devenit din ce în ce mai călduroasă. Cel care a oficiat Sf. Liturghie a fost ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de mai mulți preoți.
„Învățăm din viața lor și petrecerea în această lume că nu averea și familia și legăturile trupești sunt vinovate în sine, căci toate sunt lăsate și îngăduite de Dumnezeu și tot ce aparține creației lui Dumnezeu, inclusiv bunurile materiale sunt binecuvântate de Dumnezeu dacă relaționarea omului cu acestea se împlinește în duh evanghelic … A avea avere nu vatămă. Nu averea este vinovată în sine, ci sunt vinovate trei atitudini: zgârcenia, atașamentul pătimaș față de avere și câștigarea averii în mod necinstit. Toate acestea se așază sub egida cuvântului abuz de bunuri materiale care îl îndepărtează pe om de Dumnezeu și aici și în lumea care va fi a veșniciei prea Sfintei Treimi”, a spus ÎPS Teofan.