Informații neștiute până acum despre Oratea, cetatea care a străjuit drumul dintre Ţara Românească şi Transilvania. Ce legende s-au născut în jurul ei

de: Ionuț Vieru
25 05. 2021

Cetatea medievală Oratea este un monument istoric al cărui trecut încă este cercetat de specialiști. Pe marginea trecutului acestei cetăți au luat naștere legende ce așteaptă să fie puse în valoare. Cetatea este folosită ca punct de strajă pentru drumul care face legătura între Transilvania și Țara Românească.

Lucruri necunoscute despre cetatea medievală Oratea

La doar câteva sute de metri de șoseaua Câmpulung – Brașov, Cetatea Oratea se află pe „Dealul Sasului” din Argeș. Anterior a fost cunoscută și sub numele de Cetatea Dâmboviței sau Cetatea Piatra Craiului. Este o fortăreață de dimensiuni nu foarte mari, însă de-a lungul anilor a inspirat imaginația turiștilor și localnicilor.

Oamenii cred mai degrabă în legendele vechi decât de adevărurile istorice certe, însă incompetente, scoase la iveală recent de cercetătorii vechi dar și cei noi. Legenda spune că zidurile ce au mai rămas în picioare astăzi au fost ridicate de oamenii locului în jurul anilor 1300.

Altele legende susțin că cetatea a fost construită cu ajutorul cavalerilor teutoni, cu toate că nu au existat dovezi istorice în acest sens. Aici se spune că a stat chiar și Vlad Țepeș o perioadă bună de timp.

„Cetatea a fost, se pare, locul în care Vlad Ţepeş ar fi stat o perioadă, în unele înscrieri fiind precizat faptul că domnitorul chiar ar fi fost prins de turci în această cetate”, se arată într-o scurtă prezentare făcută monumentului

Lucrări de consolidare și restaurare

Din păcate, Cetatea Oratea din Argeș nu este foarte bine pusă la punct din punct de vedere turistic. În timp, cetatea s-a deteriorat, drumurile de acces au devenit impracticabile, iar fortăreața nu este tocmai la îndemână pentru turiști.

În urmă cu câțiva ani, autoritățile județene au promis reabilitarea, consolidarea și punerea în valoare a cetății. Totul ar fi posibil cu ajutorul fondurilor europene. Pe lângă acestea, proiectul vizează și organizarea de spectacole artistice specifice medievale, amenajarea în vederea organizării unor spectacole cultural artistice și spectacole teatrale.

„Frumuseţea şi încărcătura istorică şi mai ales că nu există situri multe din aceste categorii de construcţii impune intervenţia în urgenţă în consolidarea şi restaurarea acestor ruine. În prezent, se impune efectuarea unor lucrări ample de consolidare şi restaurare. Proiectul are în vedere reabilitarea, conservarea şi punerea în valoare a Cetăţii Oratea – Argeş în vederea promovării valorii culturale şi a potenţialului turistic al acestui obiectiv şi a integrării sale în circuitul cultural-artistic din regiunea Muntenia”, precizează CJ Argeş într-o mai veche prezentare a proiectului.