Informații de ultimă oră despre sportivii veniți din Africa de Sud. Câți au mai fost depistați cu tulpina Omicron

Informații de ultimă oră despre sportivii veniți din Africa de Sud. Câți au mai fost depistați cu tulpina Omicron
Informații de ultimă oră despre sportivii veniți din Africa de Sud

Informații de ultimă oră despre sportivii care au venit din Africa de Sud. Câți au mai fost depistați cu tulpina Omicron. Despre această tulpină, primele studii au confirmat că mutațiile o fac mult mai contagioasă. De cealaltă parte însă, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, iar vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale coronavirusului. Concluziile le aparțin specialiștilor din Africa de Sud, după ce au studiat cazurile înregistrate în a doua jumătate a lunii noiembrie, când infectările s-au înmulțit în Pretoria.

Informații de ultimă oră despre sportivii veniți din Africa de Sud

În ce privește sportivii veniți în România din Africa de Sud, DSP Maramureș a spus că alţi trei sportivi de la clubul de rugby CSM Ştiinţa Baia Mare sunt bolnavi de COVID. Prin urmare, suspiciunea că ar putea fi purtători ai tulpinii Omicron este una foarte mare.

Tot azi, Ministerul Sănătății a anunțat că trei dintre probele de control recoltate în ziua a opta de Direcția de Sănătate Publică Maramureș de la cei 28 sportivi repatriați din Africa de Sud au fost pozitive pentru infecția cu SARS-CoV-2. Acum, probele sunt trimise pentru secvențiere.

„Cele trei probe vor fi trimise pentru secvențierea tulpinii virusului la Institutul Naţional de Cercetare Cantacuzino”, arată Ministerul Sănătăţii.

De asemenea, sportivii lotului cu teste negative vor putea ieși din izolare în a 10-a zi de carantină. În ce îi privește pe cei trei sportivi care au fost depistați pozitiv, aceștia rămân, în continuare, în izolare. Ministerul Sănătății precizează că starea celor trei sportivi este una bună, ei fiind asimptomatici. De menționat este că toți sportivii sunt vaccinați anti-COVID-19.

Tulpina Omicron se răspândește cu rapiditate

Studiul specialiștilor din Africa de Sud a indicat că noua tulpină Omicron se răspândește cu rapiditate, în doar cinci zile. Acolo, între 29 noiembrie și 3 decembrie, numărul de infectări în regiunea capitalei administrative a Africii de Sud s-a triplat. Însă vestea bună este că sunt indicii că actualele vaccinuri sunt eficiente pentru a combate formele grave de boală. Despre tulpina Omicron a vorbit și epidemiologul Emilian Popovici.

„Există acea creștere exponențială, caracteristică creșterii transmisibilității. Dacă ar fi fost vorba despre o creștere liniară, atunci ne gândeam la o creștere de gravitate, iar dacă era o creștere dramatică, atunci puteam să ne gândim la o creștere și de transmisibilitate, și de gravitate.

Este clar că avem o creștere de transmisibilitate semnificativă și asta se vede și din faptul că practic, avem un procent semnificativ de copii infectați, ceea ce arată, de asemenea, că avem o creștere comunitară foarte mare datorată acestei transmisibilități foarte crescute”, a explicat la Digi24, epidemiologul Emilian Popovici.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI