Informații de ultimă oră despre pensiile private. Ce pățești dacă nu poți plăti cotizația pentru pilonul trei
Pentru mulți români opțiunea de a a plăti sume pentru pensiile facultative a devenit deja o obișnuință. Când vine vorba de Pilonul III de pensii, putem spune că este o formă de a ne majora veniturile printr-o pensie privată, având în vedere că acesta este un fond de pensii facultativ. Ca și în cazul celorlalți doi piloni, și în acest caz există reglementări care vă pot fi de folos, în diferite situații.
Pilonul III de pensii este în creștere în 2021
Conform datelor publicate de ASF, la sfârșitul lunii martie 2021, fondurile de pensii private, Pilonul II și Pilonul III, au acumulat active totale de 83,34 miliarde de lei. Asta înseamnă, în procente, cu 33% mai mult față de anul 2020 Activele totale ale sistemului de pensii private reprezentă 7,9% din PIB.
Ponderea investițiilor în titluri cu venit fix reprezenta, la sfârșitul primului trimestru al anului, 71% din totalul portofoliului de investiții al fondurilor de pensii private, în timp ce 24% erau investiții în acțiuni, mai spune ASF în raportul său.
În raportul publicat de ASF, la nivelul fondurilor de pensii facultative din Pilonul III, s-a constatat că între ianuarie și martie 2021, valoarea totală a activelor nete a crescut la 3,10 miliarde lei. În același timp a crescut și numărul de participanți înscriși în sistemul de pensii facultative, numărul fiind de 534.760 persoane. ASF mai spune că în același fond, Pilonul III, a crescut și contribuția medie, la 145 lei/participant.
Tot la nivelul aceluiași fond facultativ contribuțiile virate către sistemul de pensii facultative au ajuns la 92 milioane lei, iar rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu risc ridicat a ajuns la 9,09%.
Care sunt condițiile de cotizare sau întrerupere a contribuției
De cealaltă parte, rata medie ponderată de rentabilitate a tuturor fondurilor de pensii facultative cu risc mediu s-a situat în jurul a 7,79%, iar valoarea medie a unui cont a crescut la 5.797 lei. În aceeași perioadă, plățile activelor personale nete către participanți în Pilonul III de pensii a crescut la aproximativ 27 milioane de lei către 2.587 de participanți și beneficiari. Cu alte cuvinte românii au decis să investească sume importante în acest fond facutlativ de pensii.
Cu toate astea, există reglementări care vin să precizeze care sunt condițiile de investire a sumelor și ce se întâmplă în cazul în care nu se mai cotizează în cadrul acestui fond de pensii facultativ.
Conform Ghidului de pensii private, un contribuabil își poate modifica sumele depuse către Pilonul III de pensii, alegând între o sumă minimă sau un procent fix de 15% calculat la venitul lunar brut al celui care depune banii.
O altă opțiune este aceea de a suspenda contribuția la acest fond facultativ, dar cu cât se diminuează contribuția, cu atât pensia va fi mai mică.