Informația momentului pentru românii născuți înainte de 1990. Ce trebuie să facă toți oamenii

de: Sabina Anastasia
07 01. 2023

Informația momentului pentru românii născuți înainte de 1990. Toate persoanele care au vârste de peste 33 de ani trebuie să afle neapărat acest detaliu. O personalitate cunoscută din țara noastră a lansat un avertisment ce îi vizează direct. Îi poate afecta cumplit – nu doar pe ei, ci și pe urmașii lor -, dacă nu țin cont de el. Ce trebuie să facă toți cât de repede posibil.

Informația momentului pentru românii născuți înainte de 1990

Toate persoanele născute înainte de anul 1990 trebuie să ia atitudine privind starea lor de sănătate, este mesajul transmis de către un cunoscut medic din țara noastră. Românii cu vârste de peste 33 de ani trebuie să se testeze de urgență împotriva unor boli care, de multe ori, pot fi asimptomatice.

Din cauza faptului că, în numeroase cazuri, simptomele nu sunt vizibile, mulți români nu apelează la ajutorul medicilor pentru a-și investiga condiția. Nu mai puțin de 80% dintre victimele unor afecțiuni importante se confruntă cu o stare de oboseală pe care o pun pe seama activităților solicitante din viața de zi cu zi.

Adevărul ar putea să fie cu totul altul, a atras atenția medicul Adrian Streinu-Cercel, care îndeamnă românii din categoria de vârstă mai sus amintită să se testeze împotriva hepatitei B, C și a HIV-ului. Potrivit analizelor specialiștilor, persoanele cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani sunt deseori infectate cu virusul hepatic B sau C fără să își dea seama.

Avertisment de ultimă oră al medicului Adrian Streinu-Cercel 

România ocupă locul II, la nivel european, în ceea ce privește dezvoltarea de hepatită B și C. În total, în Europa, doar 3 milioane de persoane sunt infectate cu virusrile hepatice. Dintre acestea, doar 1, 2 milioane sunt diagnosticate, 1 milion tratate și doar 500.000 vindecate.

„Toate persoanele născute înainte de 1990 ar trebui să se testeze de hepatita B, hepatita C și HIV, pentru că înainte de acest an nu existau seringi de unică folosință. Cine a făcut injecții sau transfuzii ar fi putut fi infectat cu unul dintre aceste virusuri”, este semnalul de alarmă transmis din partea medicului Adrian Streinu-Cercel.

Virusul hepatic poate afecta starea de sănătate a unui pacient pe termen lung. Nu doar a lui, ci și a generației următoare. În funcție de stadiul în care se află boala, viața unei persoane poate fi scurtată chiar și cu până la zece ani, în cazul infecției cu virusul hepatic C.

Odată depistată, hepatita B poate fi oprită din a se transmite mai departe următorei generații cu ajutorul unui tratament adecvat. Hepatita de tip C se poate, de asemenea, vindeca, într-un procentaj de peste 98%, potrivit specialistului.

„Mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată”

„În ceea ce privește nivelul de cunoștințe și atitudinile românilor vis-a-vis de cele trei virusuri (HepB, HepC si HIV), există în continuare un număr foarte mare de persoane care nu identifică în mod corect căile de transmitere ale acestor boli. Nu au o percepție corectă a riscului propriu de îmbolnavire și tind să adopte atitudini nepotrivite față de persoanele infectate cu virusurile hepatice B/C sau HIV.

De asemenea, faptul că mai mult de 80% dintre români nu s-au testat niciodată pentru HIV arată faptul că publicul general nu conștientizează importanța prevenției în cazul bolilor asimptomatice”, a atras atenția medicul Adrian Streinu-Cercel, într-o intervenție televizată la România TV.

Românii pot beneficia de testare gratuită pentru depistarea infecției cu virusul hepatic B sau virusul hepatic C. Testele cu pricina se pot realiza, fără costuri, prin intermediul medicului de familie la care este înregistrat cetățeanul.