Indicele ROBOR la 3 luni. Vești importante pentru românii cu credite

Ce trebuie neapărat să facă românii care cer amânarea ratelor. Când intră în vigoare decizia băncii

Banca Națională a României vine cu un anunț important despre ROBOR. Ce se întâmplă, în această perioadă de criză provocată de pandemia de coronavirus, cu indicele de care depinde rata românilor la bănci.

Indicele ROBOR la 3 luni

Astăzi, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a stagnat la nivelul de 2,55%, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ieri, 7 aprilie, acest indice de referință era la același nivel de 2,55%, reprezentând, totodată, cea mai mică valoare din data de 8 mai 2018 încoace, când cotaţia ROBOR la trei luni a fost de 2,68%.

În ultima vreme, ROBOR la 3 luni a înregistrat scăderi importante, de la 3,24%, la valoarea actuală de 2,55%.

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) reprezintă rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor acordate în lei. Cu ajutorul acestui indice, băncile stabilesc dobânzile la ratele pe care românii trebuie să le achite lună de lună.

ROBOR la 6 luni

În ceea ce privește indicele ROBOR la 6 luni, acesta a înregistrat o scădere, de la 2,62%, nivelul din şedinţa precedentă, la 2,61% astăzi, 8 aprilie.

Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 2,61% de la 2,62%
Indicele ROBOR la 6 luni a scăzut la 2,61% de la 2,62%

În mai 2019, Banca Națională a României a publicat indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Nivelul acestuia, pentru al treilea trimestru din 2019, a scăzut la 2,36%, de la 2,66% în T2 2019, potrivit datelor care apar pe site-ul instituției publice.

Aceste scăderi vin după ce BNR a decis, nu cu mult timp în urmă, reducerea ratei dobanzii de politica monetara cu 0,50 puncte procentuale, de la 2,5%, la 2%.

Evoluţia dobânzilor pe piaţa monetară este corelată de obicei cu evoluţia randamentelor la titlurile de stat.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI