Indemnizație de șomaj pentru elevi. Câte sute de lei primesc pe lună și cum beneficiază de ei
Elevii care au terminat liceul pot să se bucure de o indemnizație de șomaj de câteva sute de lei pe lună. Ei pot intra în posesia acestei sume dacă au sau nu examenul de Bacalaureat luat. De asemenea, oficialii au adus în prim-plan și faptul că liceenii pot să beneficieze de banii în cauză doar pentru 6 luni, ulterior sunt nevoiți să își găsească un loc de muncă. Suma este un ajutor până când aceștia se decid ce pot face sau până când sunt primiți în câmpul muncii. Unde se pot înscrie și care sunt condițiile pe care trebuie să le știe?
Indemnizație de șomaj: câți bani pot să primească elevii?
Elevii care au terminat liceul au parte de un ajutor din partea statului. Aceștia pot beneficia de șomaj după terminarea ciclului liceal. Indiferent dacă au luat sau nu examenul de Bacalaureat, ei pot să primească suma de 262 de lei pe lună cu care să se descurce.
Ajutorul se termină după jumătate de an, timp din care ar trebui în mod normal să intre în câmpul muncii. Cei care au absolvit cele 12 clase în această perioadă și care au minimum 16 ani pot să solicite o indemnizație de șomaj pe o perioadă de 6 luni.
Suma reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referință al asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă în vigoare. Detaliile au fost aduse în prim-plan în cadrul unui comunicat oferit public astăzi de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti, citat de Agerpres.
Detalii
Tinerii care vor să se bucure de indemnizația de șomaj trebuie să se înregistreze la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza căreia îşi au domiciliul. Acest lucru trebuie să se întâmple în maximum de 60 de zile calendaristice de la data absolvirii.
- Indeminizația de șomaj de care ar beneficia absolvenții reprezintă 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare, conform sursei citate. Absolvenții vor primi 262 de lei pe lună.
- „Prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii”.
De ce acte ai nevoie?
- actul de identitate;
- actele de studii și de calificare în original, sau adeverință care să ateste data absolvirii;
- declarație pe proprie răspundere, că persoana nu are restricţii medicale care o împiedică să presteze muncă sau că are eventuale restricţii medicale care o împiedică să presteze o anumită muncă. Documentul este pus la dispoziție de agenția pentru ocuparea forței de muncă sau poate fi accesat aici: Model declarație (format editabil), Model declaratie (pdf)