Incredibil! Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Șefi și angajați ai Poliției locale din sectorul 1 și-au pontat singuri peste 50.000 de ore suplimentare, pentru care au fost plătiți în total cu aproape 2,5 milioane de lei.
Cât costă, de fapt, o oră suplimentară muncită de polițiștii locali
Totul s-a întâmplat pe timpul stării de urgență și alertă de la începutul pandemiei. Clotilde Armand, primarul sectorului 1, acuză că totul s-a întâmplat prin încălcarea legii, iar asta pentru că polițiștii nu pot câștiga bani pentru orele suplimentare, ci doar să le recupereze.
Cu toate acestea, fosta conducere a Poliției locale din sectorul 1 a sărit peste lege, iar cele mai multe ore suplimentare au fost primite chiar de șefi, sumele ajungând și până la 43.000 de lei pentru 8 luni.
De exemplu, șeful serviciului de ordine și liniștă publică a „efectuat” 624 ore suplimentare, primind un total de 43.168 de lei. Un alt șef de serviciu a încasat 41.779 de lei pentru 600 de ore suplimentare, în timp ce șeful biroului de protecția mediului a primit peste 35.000 de lei.
Totul s-a întâmplat în perioada martie-octombrie 2020, iar cele mai mari sume pentru orele suplimentare le-au încasat șefii.
„Un punct de vedere nu aş putea să vă dau eu pentru că nu sunt abilitat pentru treaba asta. Vă adresaţi conducerii şi conducerea trebuie să mă abiliteze să vă pot da un punct de vedere”, a declarat Tudorel Dinu, director executiv Poliția Locală Sector 1, pentru Digi24.
În total, sunt aproape 300 de angajați care au luat bani ilegal pentru ore suplimentare pe care trebuiau să le recupereze, nicidecum să fie plătiți, în cazul în care aceste ore nu au fost doar trecute pe hârtie.
Primarul sectorului 1 a declarat că toți acești șefi erau apropiați ai vechii administrații.
„Pentru ei a fost suficient că vechea administraţie a fost de acord, toţi aceşti şefi erau apropiaţi ai vechii administraţii. Faptul că nu era legal, că nu era justificat că era totul discutabil, nu conta. Ce conta era faptul că vechea administraţie a spus da, faceţi asta şi primiţi aceste venituri în plus, vă dublaţi veniturile”, a spus Clotilde Armand pentru aceeași sursă.
Curtea de conturi a declarat că este posibil ca legea să fi fost interpretată.
„… se poate aprecia că, în contextul instituirii stării de urgenţă, în cadrul personalului cu statut special care are atribuţii pentru desfăşurarea activităţilor deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut în domeniul ordinii şi siguranţei publice (…) poate fi inclus şi personalul care ocupă funcţii specifice de poliţist local”, se arată în răspunsul primit de Digi24.
Conducerea Primăriei Sector 1 a cerut în instanța ca angajații Poliției locale să dea banii înapoi.
„Dacă instanţa judecătorească va considera că nu avem dreptate, atunci sigur că vom înapoia aceşti bani către Poliţia Locală, respectiv către primăria sectorului 1 pentru că sunt bani publici şi dacă o instanţă va considera că sunt bani luaţi ilegal îi vom da înapoi”, a declarat Otilian Anton, polițist local și lider sindical.