Începe un nou conflict între Rusia și SUA. Oamenii lui Putin au dat un ultimatum
După o perioadă de acalmie, se pare că Rusia a trecut din nou la amenințări. Noile tensiuni au la bază sancțiunile impuse, în timp, de SUA, începând cu anul 2014. Statele Unite și alte țări occidentale au decis să impună sancțiuni împotriva Rusiei. Sancțiunile a venit ca urmare a anexării Crimeei de la Ucraina în 2014. Mai recent, SUA au sancționat Moscova pentru amestecarea în alegerile americane, atacuri cibernetice și otrăvirea criticului de la Kremlin Alexei Navalny. Toate aceste acuzații au fost negate de Moscova.
Conflictul dintre cele două mari puteri mocnește
Noil disensiuni între cele două mari puteri au la bază discuțiile pe tema stațiilor spațiale, americane și ruse. În decembrie, administrația Trump cataloga JSC Rocket and Space Center Progress din Rusia și Institutul Central de Cercetare JSC, drept companii cu presupuse legături cu armata rusă. Acuzațiile veneau după ce s-ar fi constatat că institutul TsNIIMash ar fi construit, în secret, o nouă rachetă. Cele două companii, deși incluse în hubul științific ISS, nu ar fi respectat regulile jocului.
Lansat în 1998, ISS servește drept cel mai mare hub pentru cercetare științifică și colaborare pe orbită. SUA, Rusia, Canada și Japonia alături de alte țări care participă la Agenția Spațială Europeană lucrează în sprijinul ISS. Acum lucrurile iau un alt traseu, după ce Rusia amenință ieșirea din acest program. În timp ce Rusia a semnalat anterior că are în vedere retragerea din program pentru a dezvolta o stație spațială proprie, ISS reprezintă mai bine de două decenii de colaborare strânsă între Washington și Moscova.
Rusia se retrage din programul spațial comun
Șeful programului spațial rusesc a amenințat luni că se va retrage din programul Stației Spațiale Internaționale. Decizia va fi dusă la bun sfârșit dacă sancțiunile SUA împotriva entităților spațiale din Moscova „nu vor fi ridicate în viitorul apropiat”. Dmitry Rogozin, șeful Roscosmos, s-a adresat parlamentarilor înaintea unui summit de la Geneva, la sfârșitul acestei luni.
La finele lunii iunie summit-ul va fi prima întâlnire dintre președintele rus Vladimir Putin și omologul său american, Joe Biden. Rogozin a spus că Moscova se luptă să lanseze unii dintre sateliții săi din cauza sancțiunilor SUA. În opinia oficialului Rusia nu poate importa anumite seturi de microcipuri necesare pentru programul său spațial, din cauza Statelor Unite ale Americii.
„Avem rachete mai mult decât suficiente, dar nimic cu care să le lansăm. Avem nave spațiale care sunt aproape asamblate. Le lipsește un set specific de microcip pe care nu avem cum să îl cumpărăm din cauza sancțiunilor. Dacă sancțiunile împotriva Progress și TsNIIMash rămân și nu vor fi ridicate în viitorul apropiat, problema retragerii Rusiei din ISS va fi responsabilitatea partenerilor americani.
Fie lucrăm împreună, caz în care sancțiunile sunt ridicate imediat, fie nu vom lucra împreună și vom implementa propria noastră stație”, a spus Rogozin, conform agenției Reuters.
Declarația liderului programului spațial din Rusia este o rară admitere a unui înalt oficial rus că sancțiunile occidentale împiedică serios dezvoltarea unei anumite industrii. Rogozin, care se află sub sancțiuni personale ale SUA și UE, a declarat că Rusia ar putea să se retragă din Stația Spațială Internațională (ISS) în 2025. Excepție face cazul în care Washingtonul va ridica sancțiunile împotriva contractorilor spațiali ruși în curând.