Începe războiul? Joe Biden, mesaj alarmant pentru Vladimir Putin despre Crimeea

de: Ștefan R. Apostol
26 02. 2021

Joe Biden, noul președinte american, a făcut primele sale declarații beligerante împotriva Rusiei. La șapte ani după ce Rusia a anexat Crimeea, Biden spune că SUA nu „vor recunoaște niciodată” această mișcare.

Joe Biden trimite un mesaj tranșant Kremlinului

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este un „adevăr simplu” că „Crimeea este Ucraina”. Biden a promis că Statele Unite „nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare peninsulară de către Rusia”.

Acțiunile Rusiei din 26 februarie 2014 au încălcat dreptul internațional și „suveranitatea și integritatea teritorială a vecinului său Ucraina când a invadat Crimeea”, a declarat Biden vineri. Biden a mai spus că SUA vor continua să sprijine Ucraina împotriva agresiunii rusești. Rusia sprijină trupele separatiste din regiunea ucraineană Donbass.

Joe Biden a făcut comentariile de sprijin astăzi, pe 26 februarie. Momentul a coincis cu marcarea a celei de-a șaptea aniversare a demersurilor Moscovei  din 2014. Atunci Kremlinul, printr-o demonstrație de forță, anexa peninsula Crimeea.

„Statele Unite nu recunosc și nu vor recunoaște niciodată pretinsa anexare a peninsulei de către Rusia și vom sta cu Ucraina împotriva actelor agresive ale Rusiei. Vom continua să lucrăm pentru a răspunde Rusiei pentru abuzurile și agresiunile sale din Ucraina”, a spus Joe Biden.

În 2014 Rusia făcea o demonstrație de forță

În urmă cu șapte ani, Rusia a trimis trupe în Ucraina, încălcând acordul de la Marea Neagră din 1995. Prin această mutare de forță a confiscat nave din marina ucraineană și a înconjurat și preluat baze militare.

În timp ce armata rusă a controlat peninsula, la 16 martie 2014 a avut loc un referendum privind statutul politic. Atunci 96,7% din ucraineni au votat să se alăture Rusiei, o mișcare pe care liderii occidentali au declarat-o ilegală.

Președintele Barack Obama impunea sancțiuni unui număr de înalți oficiali ruși și oameni de afaceri conectați cu președintele rus Vladimir Putin, precum și companiilor de stat rusești.

Anexarea Crimeii a instigat la cea mai gravă ruptură dintre Washington și Moscova de după Războiul Rece. Mike Pompeo, fostul secretar de stat sub conducerea lui Donald Trump, a declarat că SUA nu vor recunoaște anexarea Ucrainei de către Rusia.

Nu se știe public ce a spus Trump în întâlnirile personale cu Putin și s-a raportat pe larg că el le-a spus liderilor G7 din Quebec, Canada în 2018 că Crimeea este rusă, deoarece toată lumea vorbește rusă acolo. Trump a dat vina pe Obama pentru anexare, deoarece Obama nu a reușit să o împiedice.

Joe Biden a avut un rol cheie în 2014

Joe Biden a jucat un rol cheie în mobilizarea sprijinului SUA pentru Ucraina împotriva agresiunii Kremlinului. La acel moment era vicepreședinte în administrația Obama din 2009 până în 2017. În toată această perioadă a făcut cel puțin cinci vizite în regiune după izbucnirea ostilităților.

Biden a reiterat săptămâna trecută sprijinul SUA pentru Ucraina în primul său discurs de politică externă adresat unui public străin. Președintele SUA a declarat la 19 februarie la Conferința de securitate de la Munchen că integritatea și suveranitatea teritorială a Ucrainei au o „importanță vitală” pentru Washington și Bruxelles.

Cu toate acestea, Joe Biden nu a vorbit încă cu omologul său ucrainean, președintele Volodymyr Zelenskiy. Zelenskiy a spus că speră la o relație strânsă cu administrația Biden în urma unor legături tensionate cu predecesorul său, Donald Trump.

Într-o mișcare privită ca o încercare de a îmbunătăți relația, Zelenskiy i-a numit ieri pe Oksana Markarova noul său ambasador la Washington. Markarova, fost ministru de finanțe, este foarte apreciată în Statele Unite pentru opiniile sale pro-reformă.