Încep înscrierile la şcoala de pompieri. Ce condiţii trebuie să îndeplineşti dacă vrei să practici această meserie

de: Ștefan R. Apostol
01 09. 2021

Ca orice altă meserie și cea de pompier se învață. Pentru asta există o singură instituție militară de profil, cea de la Boldeşti. Începând cu data de 2 septembrie încep înscrierile la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”. Pentru cei interesați instituția a pus la dispoziție 300 de locuri.

Meseria de pompier, printre cele mai vechi meserii

Efectivele de pompieri moderni au evoluat după mulți ani de dezvoltare și îmbunătățiri. De când omul a descoperit focul, a luptat pentru a controla flăcările. Istoria pompierului a început în Roma antică în timp ce se afla sub conducerea lui Augustus în secolul al III-lea.

Înainte de aceasta, există dovezi ale combaterii incendiilor în Egiptul antic. Prima brigadă de pompieri romană a fost creată de Marcus Licinius Crassus. Acesta a profitat de faptul că Roma nu avea pompieri și a creat propria brigadă de 500 de pompieri.

Prima mențiune despre pompierilor români apare odată cu construcția între anii 1709 – 1714 a Turnului Colței din București. Dar atestarea avea să vină ceva mai târziu, în 1787, odată cu incendiul de la Mânăstirea Cotroceni.

Gheorghe Pohrib este considerat părintele efectivelor de pompieri moderni români

În România Gheorghe Pohrib este considerat părintele efectivelor de pompieri moderni români. Până la preluarea acestora de armata română, în perioada Primului Război Mondial, pompierii români nu aveau o organizare coerentă.

Gheorghe Pohrib a organizat unitățile de pompieri români după primul război mondial și și-a extins rolul pentru a acoperi alte activități legate de apărarea civilă. Conform documentelor istorice, Gheorghe Pohrib era responsabil cu reorganizarea unităților de pompieri și de a uni structurile din provinciile nou câștigate, de după Primul Război Mondial. La finele anilor 20, mai exact în 1929, părintele pompierilor români moderni reușea să includă sub o singură umbrelă  următoarele unități:

  • Comandamentul Pompierilor (înființat oficial la 2 august 1929);
  • Subofițerii Școlii de Pompieri;
  • Un centru de instruire pentru personalul și instructorii unităților de pompieri militari, precum și pentru comandanții unităților de pompieri voluntari;
  • Ateliere pentru întreținerea și repararea echipamentelor de stingere a incendiilor și depozitarea materialelor de intervenție;
  • Unități de pompieri situate în 30 de orașe.

 

După acest moment Pohrib reușește să integreze serviciul de pompieri în structurile de apărare civilă ale statului, participând la mai multe operațiuni importante. Au existat, ulterior, mai multe insituții de pregătire a pompierilor, atât civili, cât și militari.

În România există două instituții. Prima este școala militară de la Boldești, cea de a doua este Facultatea de Pompieri din cadrul Academiei de Politie.

Înscrieri la Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”

În 1986, autoritățile vremii au concluzinat că este necesară existența unui Corp al Pompierilor Militari. Astfel că printr-o decizie a Ministrului de Interne de la acea vreme se ia hotărârea să se înființeze prima școală, luând naștere Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu”de la Boldeşti.

Decizia de a construi școala aici s-a bazat pe existența unui parc logistic, unde deja se pregăteau pompierii români de până atunci. Astăzi, la 35 de ani de la înființare, instituția anunță deschiderea sesiunii de înscriere pentru cei care-și doresc o astfel de meserie.

Înscrierile încep de mâine, 2 septembrie și vor dura până pe 14 septembrie. Instituția anunță că au fost puse la dispoziție 300 de locuri pentru candidații care vor trebui să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi admiși la cursurile instituției.

Criteriile după care vor fi admiși sunt deja disponibile pe site-ul instituției.:

Criteriile de înscriere

a.) Condiții legale de recrutare:

  • să aibă cetăţenie română şi domiciliul în România;
  • să cunoască limba română, scris şi vorbit;
  • să aibă capacitate deplină de exerciţiu;
  • să fie apţi din punct de vedere medical, fizic şi psihologic;
  • să aibă vârsta de minimum 18 ani împliniţi sau să îi împlinească în cursul anului 2021;
  • să fie absolvenţi de liceu cu diplomă de bacalaureat;
  • să aibă un comportament corespunzător cerinţelor de conduită admise şi practicate în societate;
  • să nu aibă antecedente penale, cu excepţia situaţiei când a intervenit reabilitarea;
  • să nu fie în curs de urmărire penală ori de judecată pentru săvârşirea de infracţiuni;
  • să nu fi fost destituiţi dintr-o funcţie publică sau să nu le fi încetat contractul individual de muncă pentru motive disciplinare în ultimii 7 ani;
  • să nu fi desfăşurat activităţi de poliţie politică, astfel cum sunt definite prin lege;

b.) Criterii specifice:

  • să aibă vârsta de până la 27 de ani, împliniţi în anul participării la concurs;
  • să fi obţinut la purtare, în perioada studiilor liceale, media de cel puţin 9,00, cu excepţia candidaţilor care au absolvit instituţii de învăţământ de nivel liceal în state membre ale Uniunii Europene în care nu se evaluează prin notă/punctaj/calificativ purtarea elevului;
  • să nu fi fost exmatriculaţi, pentru abateri disciplinare, dintr-o instituţie de învăţământ.