Incendiu devastator în Miercurea Ciuc. Sute de oameni au rămas pe drumuri, după ce locuințele lor au fost mistuite de flăcări

Incendiu devastator în Miercurea Ciuc. Sute de oameni au rămas pe drumuri, după ce locuințele lor au fost mistuite de flăcări
Incendiu de proportii la Miercurea Ciuc

Un incendiu devastator a lovit noaptea trecută aproximativ 400 de persoane din Miercurea Ciuc. În urma focului extins pe o suprafață mare, peste 20 de locuințe au fost arse în întregime.

Unde au fost cazați sinistrații

Un incendiu puternic s-a manifestat joi seară, în jurul orei 22:00, la locuintele ce aparțineau comunității de romi din cartierul Sumuleu. Din cauza faptului că locuințele erau construite din lemn, focul a pus stăpânire pe întreaga zonă într-un timp record.

”Când am ajuns la locul intervenției ardeau generalizat aproximativ 3 case, ulerior din cauza condițiilor atmosferice s-a extins și în final au fost afectate aproximativ 20 case, pe o suprafață de 1000 mp”, a declarat Ovidiu Dudu, ISU Harghita.

Potrivit sursei menționate, la fața locului s-a intervenit de urgență cu trei echipaje din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, trei autospeciale de stingere şi o ambulanţă SMURD.

Pentru că sute de persoane, dintre care, peste 150 de copii, au rămas fără un acoperiș deasupra capului, autoritățile locale au găsit cea mai rapidă soluție pentru a-i adăposti pe oameni. Astfel, toți sinistrații au fost cazați într-o sală de sport, iar localnicii au sărit în ajutor cu alimente, pături, saltele și cele necesare.

În urma dezastrului produs de incendiu, Comitetul Județean de Urgență s-a reunit în această dimineață pentru a stabili ce este de făcut de acum înainte și, de asemenea, cum îi poate ajuta pe cetățeni.

Focul a izbucnit initial într-una din casele de lemn, iar mai apoi s-a extins rapid și la restul caselor. Din fericire, oamenii au putut să părăsească locuințele în timp util, fără a se înregistra decese.

În fața tragediei oamenii nu au făcut nicio discriminare

Cu ocazia acestei tragedii, a ieșit la suprafață spiritul solidar pe care cetățenii din Miercurea Ciuc l-au exprimat pentru semenii lor de etnie romă. Bogați și săraci deopotrivă au sărit să le ofere sinistraților puțin din agonisirea lor pentru a trece cu bine peste acest necaz. Gesul acestora nu a trecut neobservat nici de primarul orașului, care a apreciat enorm omenia de care au dat dovadă localnicii .

”A fost o situație de criză în care foarte multe locuințe unde au locuit oameni săraci au ars. A fost o solidaritate maximă a cetățenilor orașului Miercurea Ciuc. La câteva ore de la anunțul nostru de a veni în sprijinul oamenilor, au venit cu paturi, saltele, cu mâncare, ceai fierbinte, tot ce se putea.

Avem o solidaritate mare și cu instituțiile din Miercurea Ciuc, instituțiile județene, chiar și Armata, Spitalul Județean, toată lumea și-a adus aportul pentru a găsi soluții pe termen scurt și de mâine începem să găsim soluții pe termen lung”, a declarat Korodi Atilla, primar Miercurea Ciuc.

În cursul dimineții de astăzi, prefectul județului a transmis că situația este momentan sub control, acesta transmițând oficialilor toate informațiile necesare despre această situație.

”Toată structurile care trebuiau să își facă datoria sunt la fața locului astfel încât putem spune că situația e sub control, în urmă cu câteva minute am vorbit cu ministrul de interne Lucian Bode și cu domnul secretar de stat Raed Arafat pe care i-am înștiințat despre un comitet de urgență județean iminent.

Mâine dimineață îl vom avea, pentru a vedea pașii pe care trebuie să-i facem începând de mâine”, a transmis Ion Proca, prefect Harghita, potrivit stirileprotv.ro.

Vezi imagini video din timpul operațiunii de stingere a incendiului:

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI