Încă o țară introduce a treia doză de vaccin anti-covid. Ce planuri au și autoritățile din România

Încă o țară introduce a treia doză de vaccin anti-covid. Ce planuri au și autoritățile din România
Vaccinările încetinesc răspândirea cazurilor

Cercetătorii spanioli au declarat recent că vaccinurile covid disponibile în Spania și în alte țări ale UE se pot adapta la noi variante. Conform acestora ar fi necesară o a treia doză de vaccin în 2022, a raportat partenerul Euractiv. Experții ar trebui să revizuiască situația până la sfârșitul lunii august, când guvernul își propune să vaccineze complet 70% din populația spaniolă, mai spun cei de la Euractiv.

Vaccinările încetinesc răspândirea cazurilor în Spania

Álvarez-Domínguez, profesor de boli infecțioase la Universitatea Internațională din La Rioja, a declarat pentru EFE luni că este prea devreme să se decidă dacă o a treia doză va fi necesară în viitor. În același context, luni, Mnisterul Sănătății din Spania a distribuit peste 1,3 milioane de doze noi de vaccin Pfizer – BionNTech în toate regiunile spaniole și enclavele spaniole din Ceuta și Melilla.

În Spania, 12 milioane de cetățeni sunt deja complet imunizați, echivalentul a 25,8% din populație. Potrivit cercetărilor efectuate de laboratorul de imunologie moleculară al Universității Rockefeller și al Institutului Medical Howard Hughes, persoanele care s-au recuperat de la infecția cu coronavirus au anticorpi între șase și 12 luni, fiind protejați împotriva tuturor variantelor de covid.

Comisia Europeană acord cu Pfizer-BioNTech pentru  900 de milioane de doze

Acordul, spun oficialii CE, se poate suplimenta cu alte 900 de milioane, în cazul în care ar fi necesară o nouă doză de rapel. În rândul comunității științifice, poziția practic unanimă este că nu este necesară o a treia doză. Specialiștii spun că încă nu se vede dacă SARS-CoV-2 ajunge să fie un virus sezonier. Dacă ar fi cazul, ar putea însemna o vaccinare anuală.

„Este, de asemenea, adevărat că ritmul lent de vaccinare la scară globală crește șansele ca virusul să continue să aibă mutații, făcând vaccinurile actuale mai puțin eficiente. Acest scenariu este mai mult sau mai puțin probabil.

Dar dacă ar exista, ar putea face necesară o a treia doză. Având în vedere că ar fi combaterea unui virus diferit, ar putea fi mai potrivit să clasificăm acest lucru ca vaccin nou sau adaptat, precum cele utilizate în fiecare an împotriva gripei.”, a eclarat Ministrul Săntății din Spania.

Spania se pregătește de a treia doză de vaccin

Lansarea vaccinului din Spania a început să încetinească răspândirea infecțiilor cu covid, iar țara se pregătește pentru o a treia doză de rapel, a declarat vineri ministrul Sănătății Carolina Darias. Spania a înregistrat o creștere majoră a numărului de cazuri diagnosticate la 100.000 de persoane în ultimele săptămâni. Numărul a crescut de cinci ori între mijlocul lunii iunie și mijlocul lunii iulie.

Carolina Darias a mers mai departe decât poziția oficială a agențiilor de reglementare și a oamenilor de știință, prezicând, de asemenea, necesitatea stimulatorilor anuali. Ministrul Sănătății din Spania, Carolina Darias, a declarat vineri că „totul indică” necesitatea administrării unei a treia doze de vaccin populației, având în vedere noile variante care ar putea reduce protecția oferită deja de către medicamente existente.

„Începem să vedem o încetinire a creșterii (în cazuri). Va trebui să continuăm vaccinarea până când ajungem la 100% sau să fim aproape de aceasta.

O a treia doză va fi apoi oferită spaniolilor. Ce trebuie încă să determinăm este când.”, a spus Darias într-un interviu acordat postului de radio Onda Cero, conform agenției Reuters.

Lansarea vaccinării a crescut rapid, iar Spania are acum a treia cea mai mare rată de vaccinare din lume. Un procent de 64% din populația sa are una sau două doze, situându-se în urma lor doar Canada și Regatul Unit. Carolina Darias a reafirmat că obiectivul era ca 70% din populație să fie vaccinată până la sfârșitul lunii august.

România se relaxează, cu 109 cazuri noi de persoane infectate

Deși astăzi, 25 iulie 2021, au fost anunțate alte 109 cazuri de infectare, premierul Cîțu își menține programul de relaxare pentru data de 1 august. La nivel decizional nu s-a stabilit încă nimic privind o posibilă a treia doză în România, în comparație cu Spania și posibil alte state europene. Va trebui urmărită evoluția cazurilor de infectări, ca mai apoi să vedem care va fi reacția și decizia celor în măsură.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI