Încă o localitate în carantină. Anunțul momentului în România

Încă o localitate în carantină. Anunțul momentului în România
Încă o localitate în carantină. Anunțul momentului în România

Stare de alertă în România. Imediat după apariția legii, încă o localitate a fost introdusă în carantină.

Încă o localitate în carantină. Anunțul momentului în România

După ce în ultimele două săptămâni au fost depistate 15 cazuri de COVID-19, Comitetul  Județean pentru Situații de Urgență Prahova a decis miercuri instaurarea carantinei în satul Gornet din comuna Gornet. Bogdan Toader, Președintele Consiliului Județean Prahova consideră decizia un abuz.

Potrivit recensământului din 2011, comuna Gornet are 4 sate și o populație totală de 3000 de locuitori. Ordinul de carantinare a localității a fost publicat în Monitorul Oficial. Miercuri, 22 iulie, la ora 22.00 localitatea intră în carantină. Carantina va fi instituită pentru 14 zile cu posibilitatea de a fi prelungită, în funcție de evoluția comunitară răspândirii noului coronavirus, potrivit datelor comunicate de Prefectura Prahova.

Documentul de carantinare poate fi consultat AICI

„Această hotărâre a fost adoptată (…) deoarece: în comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 -20.07.2020; rata de infectare depășește nivelul de 3 cazuri /1.000 de locuitori; cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunități închise); ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste este similară în comună cu cea din restul județului; personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depășit de numărul de cazuri noi zilnice”, precizează sursa citată.

Imagine cu un virus
Încă o localitate în carantină. Anunțul momentului în România

Președintele Consiliului Județean consideră carantinarea un ”abuz”

Bogdan Toader, Președintele Consiliului Județean, care este și vicepreședintele Consiliului Județean pentru Situații de Urgență consideră decizia de impunere a carantinei în satul Gornet un ”abuz”.

„Sunt elemente abuzive luate în calcul pentru o asemenea decizie. Trei la mie este o cifră mult prea mică, iar perioada de două săptămâni care este monitorizată în acest sens este prea mare, pentru că, în acest timp, multe cazuri se pot negativa. De exemplu, la Gornet au fost 15 cazuri în două săptămâni, dar opt dintre cei infectați sunt deja negativi”, a declarat Bogdan Toader pentru Agerpres.